Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Tiesitkö tämän: Itsesyttyvässä pellavaöljyssä piilee palovaara

Pellavaöljy on tuttu aine, kun pitää käsitellä puuta – vaikkapa venettä tai terassia. Mutta öljyssä piilee myös vaara. Pirkkalassa paloi äskettäin vastaremontoitu puutalo. Syttymissyyksi epäillään pellavapohjaista ainetta.

Kuva: YLE / Pekka Sipilä
Tiina Kokko
Avaa Yle-sovelluksessa

Pirkkalan palon epäillään saaneen alkunsa pellavaöljypohjaisesta aineesta, jota pääsi valumaan talon rakenteisiin. Sattui se kaikkein pahin vaihtoehto eli itsesyttyminen.

Pellavaöljyn itsesyttyminen perustuu hapettumiseen. Öljy hapettuu kuivuessaan, ja se puolestaan tuottaa lämpöä. Siksi pellavaöljyssä sekä siihen kastetuissa räteissä ja trasseleissa piilee itsesyttymisvaara.

– Kansanomaisesti sanottuna pellavaöljyt ja vastaavat voivat härskiintyä. Härskiintyminen tapahtuu nopeassa aikataulussa, se kehittää itse itseään ja ruokkii lämpötilaa. Kun se saavuttaa riittävän lämpötilan hyvissä olosuhteissa, syttyminen voi tapahtua, selvittää palomestari Ari Viitanen Pirkanmaan pelastuslaitokselta.

Pellavaöljyä käyttämään tottuneet ihmiset tietänevät aineen vaarat, mutta muita sopii itsesyttymisestä muistuttaa. Varsinkin näin keväällä, kun erilaiset puupinnat kaipaavat käsittelyä.

Ilmava kuivaus, kastelu tai polttaminen

Ei olekaan sama asia millaisessa paikassa pellavaöljyä säilyttää. On pidettävä huolta, että öljyä ei pääse imeytymään tai valumaan rakenteisiin ja eristeisiin.

– Itse säilytän pellavaöljyä ulkona yleensä muovipullossa, koska se on rikkumaton materiaali. Lasipullossa öljyä ei pitäisi säilyttää, koska se voi mennä rikki. Ja paikka pitää olla sellainen, että jos pullo kuitenkin rikkoutuu, öljy ei pääse rakenteisiin tai tekstiileihin, muistuttaa Viitanen.

Pellavaöljyisiä rättejä, trasseleita tai papereita ei pidä jättää yhteen kasaan, sillä silloin itsesyttymisen vaara jälleen kasvaa. Rätin voi laittaa kuivumaan ilmavaan paikkaan, mieluiten ulos.

– Tai sitten se käsitellään vedellä. Kun siitä hinkataan pellavaöljy pois ja kastellaan, silloin se ei pääse syttymään.

Kolmas keino päästä rievuista ja papereista eroon on polttaa ne välittömästi.

Pellavaöljypohjaisissa piilee myös vaara

Itsesyttymisen vaarat piilevät myös pellavaöljyjohdannaisissa lakoissa ja maaleissa. Vastaavissa tuotteissa voi olla myös muita syttymisherkkiä aineita. Esimerkiksi vernissassa eli lakkaöljyssä on tärpättiä, joka voi toimia syttymislähteenä.

Muita tällaisia tuotteita voi olla rautasulfaatti, joka on tullut uudelleen käyttöön.

Ari Viitanen

– Muita tällaisia tuotteita voi olla rautasulfaatti, joka on tullut uudelleen käyttöön. Sitä käytetään puun vanhentamiseen.

Myös voimakkaat hapot ja emäkset voivat olla hankalia, jos pääsevät tekemisiin orgaanisen eli eloperäisen aineen kanssa.

– Pirkanmaalla sattui äskettäin rikkihappo-onnettomuus. Yhtenä vaaratekijänä oli se, että yhtyessään orgaaniseen aineeseen happo voi aiheuttaa kuumenemista ja syttymisvaaran, Viitanen kertoo esimerkin.

Palomestari Ari Viitasen mukaan erilaisista pellavaöljypohjaisista ja vastaavista aineista syttyvät tulipalot ovat aika harvinaisia. Ainakaan hän ei itse ole sellaisiin pitkällä urallaan juurikaan törmännyt.

Suosittelemme