Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Kaivosala kiillottaa pelillä vetovoimansa kilpeä

Suomen kaivosteollisuus haluaa lisää vetovoimaa alalle. Naftaliinista on kaivettu esiin 1970-luvulta "Kaivospeli". Keminmaan ja Kemin Karihaaran koulun 9. luokan oppilaat hankkivat materiaaleja, ostivat, myivät ja rahtasivat tuotoksensa maailmalle Suomen satamien kautta - pelilaudalla.

Kaivospeli.
Kuva: Juha Peltoperä / Yle
Juha Peltoperä
Avaa Yle-sovelluksessa

Elijärven kaivoksen tuore johtaja Jyrki Salmi sanoo, että kaivosalan julkisuuskuvaa pitää huoltaa jatkuvasti. Kaivoksesta on tehtävä houkutteleva työpaikka myös nousevan sukupolven silmissä.

Kaivoksen johtaja pitää erittäin hienona sitä, että Outokummun kaivosmuseo on kaivanut esiin päivitetyn lautapelin 70-luvulta. Museo vastaa pelin myynnistä ja sen tuotanto on kustannettu sponsorituella.

– Pelit lahjoitettiin tänään Kemin ja Keminmaan kouluille ja toivoittavasti ne kuluvat kovassa käytössä. Itse en ole aiemmin peliä pelannut, mutta olen sitä kavereilla nähnyt vuosikymmeniä sitten, Salmi paljastaa.

"Jotain tietoa on"

– Televisiosta olen nähnyt juttuja ja videoita kaivostyöstä. Oli todella mielenkiintoista päästä tuonne syvyyksiin katsomaan, mitä siellä todella tehdään. Voisi olla kyllä vaikka minunkin alani, miettii Henry Paloniemi.

Maan alla Henryä tuntuivat kiinnostavan muun muassa suuret kaivosporakoneet. Hän kehui kaivoskuilu-kokemusta hienoksi ja päivän antia hyvin valaisevaksi.

Peli ratkesi Joona Kiviahon voittoon

Elijärven kaivoksen Kaivospeli-mestaruuden kuittasi huippuosaamisellaan keminmaalainen Joona Kiviaho, joka oli mukana Juhani Salmen koutsaamassa tiimissä.

Joona keräsi kaivoksenjohtaja Jyrki Salmen mukaan huippupisteet, sillä joukkueen 68 pinnasta Joona sai yksin kokoon 20 pistettä.

Suosittelemme