Hyppää sisältöön

Paljasjalkakengistä tarjotaan korvauksia Yhdysvalloissa – ei vaikutusta Suomessa myytyihin kenkiin

Vibram FiveFinger-kenkien valmistaja tarjoutuu maksamaan amerikkalaisostajille kymmenien dollareiden korvauksia kenkäparia kohden. Yhdysvalloissa oikeus on yrittänyt pitkään selvittää, onko paljasjalkakengistä terveydellistä haittaa niillä juokseville.

Vibramin Five fingers -juoksujalkine.
Vibramin Five fingers -juoksujalkine. Kuva: vibram.com
Marcus Ziemann

Korvauksien maksamisen taustalla on yhtiön yritys välttää massakannetta, joka tulisi kengänvalmistajalle vielä huomattavasti kalliimmaksi.

Vibramin väitetään liioitelleen paljasjalkakenkien terveysvaikutuksia vailla riittävää tieteellistä näyttöä. Kenkien markkinoinnissa yhtiö onkin luopunut terveysväitteistä.

Edes riippumattomat asiantuntijat eivät kuitenkaan ole Yhdysvalloissa toistaiseksi päässeet yksimielisyyteen, mitä haittaa tai hyötyä paljasjalkakengistä on niitä käyttäville.

FiveFinger-kenkien myyntiin korvauksilla ei ole vaikutusta. Korvausmenettely ei koske Suomessa myytyjä kenkiä. Kenkien maahantuoja seuraa kuitenkin tilannetta. Vibramin paljasjalkakenkiä on Suomessa myyty noin 20 000 paria.     

Liikaa luvanneet kengänvalmistajat ovat joutuneet maksajiksi Yhdysvalloissa aiemminkin. Sketchers joutui maksamaan 40 miljoonan dollarin korvaukset Shape Up-kengistään. Reebok puolestaan maksoi kuluttajille kaikkiaan 25 miljoona dollaria EasyTone-kengistään.

Suosittelemme sinulle