Hyppää sisältöön

Euroviisuvoitto Itävaltaan – Suomi 11.

Venäjälle annetuille ja Venäjän antamille pisteille buuattiin voimakkaasti. Suomen 12 pistettä meni Itävallalle.

Conchita Wurst pokaalin kanssa.
Itävallan edustaja Conchita Wurst poseerasi kuvaajille lehdistötilaisuudessa finaalin jälkeen. Kuva: Jonathan Nackstrand / AFP
Tuuli Liekari

Itävalta ja sen laulaja Conchita Wurst on vuoden 2014 euroviisujen voittaja kappaleellaan Rise Like a Phoenix.  Edellisen kerrran Itävalta voitti euroviisut vuonna 1966. Maan voitto oli lopulta ylivoimainen, sillä se sai täydet pisteet liki puolelta äänestäneistä maista.

Oikealta nimeltään Conchita Wurst on Tom Neuwirth. Hän on syntynyt marraskuun 6. päivänä vuonna 1988 ja hän on esiintynyt Conchita Wurst -nimellä vuodesta 2011.

Yhteensä Itävalta sai 290 pistettä. Kilpailun toiseksi tullut Alankomaat keräsi 238 pistettä ja kolmanneksi yltänyt Ruotsi 218.

Suomi jäi kilpailussa niukasti kärkikymmenikön ulkopuolelle, vaikka se sai pisteitä 16 maalta. Korkeimmat pisteet Softengine sai Norjalta, seitsemän. Yhteensä Suomi sai 72 pistettä.

Softenginen 11. sija on Suomen paras sijoitus kahdeksaan vuoteen. Lordi-yhtye voitti euroviisut vuonna 2006.

– Tää yhdestoista sija on meille kuin voitto! Kiitti kaikille kannustuksesta ja tuesta. Oli aivan mahtava keikka, vedettiin täysiä ja tuntui hienolta! Tästä homma vasta alkaa, kesällä keikkaillaan ahkerasti ja lähiaikoina julkaistaan toinen single, laulaja Topi Latukka sanoi urakan päätyttyä.

Suomen esitys sujui hyvin

Vuoden 2014 euroviisujen laulut on laulettu Kööpenhaminassa. Ensimmäisenä kilpailussa esiintyi Ukrainan edustaja Maria Yaremchuck.

Suomen edustaja Softengine oli illan 18. esiintyjä kappaleellaan Something Better. Esitys onnistui erinomaisesti. Yhteensä illan finaalissa oli 26 kilpailukappaletta. Viimeisenä esiintymisvuorossa oli Ison-Britannian edustaja Molly.

Heti esitysten jälkeen alkoi äänestys, joka päättyi noin kello 0.30 yöllä.

Suomen tämän vuoden pisteiden antaja laulukilpailun finaalissa oli räppäri, muusikko ja tuottaja Lasse Mellberg eli Redrama. Hän oli myös valitsemassa Softengine-yhtyettä Suomen tämän vuoden viisuedustajaksi toimiessaan edellisvuotiseen tapaan Uuden Musiikin Kilpailun tuomaristossa.

Vielä ennen finaalia Redrama kertoi Yle Uutisille uskovansa vakaasti Softenginen menestykseen.

– Veikkaan, että olemme top 10:ssä. Voimme seistä bändin takana. Ja ainahan lähdemme voittamaan, olemmehan Suomi, Redrama sanoo.

Finaalilähetystä pystyi seuraamaan koko illan Yle TV2:ssa, Yle Radio Suomessa, Yle Radio Vegassa ja Yle Areenassa klo 22.00 alkaen.

Euroviisut on järjestetty joka vuosi vuodesta 1956 alkaen. Nyt kilpailua seurasi arviolta 180 miljoonaa ihmistä 45 maassa.

Suosittelemme sinulle