Hyppää sisältöön

Näkökulma: Purukalusto ei ole perusoikeus

Yle Lahden toimittaja Juha-Petri Koponen pohtii oikeutta terveeseen suuhun. Miksi julkinen terveydenhoito maksaa tekonivelen mutta ei tekohammasta?

Nuoren miehen hampaat.
Kuva: Yle
Juha-Petri Koponen

Sattuneesta syystä hammaslääkäri on tullut tutuksi viimeaikoina. Pari viisaudenhammasta sai kyytiä ja samalla pelastettiin, tai ainakin annettiin elinaikaa, yhdelle purukalustoni jäsenelle. Mutta ikuista takuuta hampaalle ei myönnetty, joten tulevaisuudessa voi häämöttää hammasimplantti, mikäli haluan että toisessa alarivistössä on syömäväline.

Lääketiede muistaa korostaa suun terveyden merkitystä ihmisen yleiseen terveydentilaan. Hampaista onkin syytä pitää huolta, mutta ei vain terveyden vaan myös lompakon hyvinvoinnin nimessä. Jos edessä nimittäin on keinotekoisen hampaan asennusurakka, summa ei kohoa satoihin vaan tuhansiin euroihin.

**Olen kuullut raadollisia tarinoita **hammasremonteista. Milloin opiskelija on joutunut ottamaan ison lainan tai eläkeläinen on työntänyt säästönsä suuhunsa, jotta kärsisi jälleen jyystää ruisleipää. Houkutus jättää hampaat laittamatta ei ole vain suuri, se voi olla myös pakko.

Moni antaa mieluumminauringon paistaa monttuun kuin ottaa velkaa kaluston päivittämiseen. Tai ainakin lähtee hakemaan hampaat Suomenlahden takaa, jossa saa muutakin kuin kauneushoitoja kotimaata halvemmalla.    

ehkä on vain hyväksyttävä, että ehyt hammasrivistö ei kuulu kaikille.

Suomessa on julkinen hammashoito, joka kunniakkaasti tarjoaakin kattavaa palvelua, vaikkakin valitettavan usein myös kuukausien jonot. Hoitotakuun myötä hammastohtorin saatavuus on vain parantunut. Joidenkin väitteiden mukaan jopa niin paljon, että ennen yksityisiä lääkäreitä suosineet aikuiset tukkivat nyt julkiset vastaanotot ja lasten hammashoito kärsii.  

Mutta vaikka kaikki suomalaiset saavat halutessaan hammashoitoa, uskallan väittää, että toimivat hampaat ei ole silti perusoikeus. Nimittäin vaikka hammashävikki ei olisi ihmisen omaa syytä vaan taustalla olisi esimerkiksi sairaus tai ikääntyminen, uutta hammasta ei saa kuin se, jolla on varaa.

Julkisella terveydenhoidolla ei kenties ikinä tule olemaan rahaa kustantaa kalliita hammasproteeseja, ja ehkä on vain hyväksyttävä, että ehyt hammasrivistö ei kuulu kaikille. Mutta arvokeskustelu voisi olla paikallaan.

Miksi ihminen saa tekonivelen, mutta ei tekohammasta?

Suosittelemme sinulle