Hyppää sisältöön

Viime vuosi oli selfien, meitsien ja snäppien – mobiilisovellukset ja visuaalisuus arkea lapsille ja nuorille

Tutkimuksen mukaan lapset ja nuoret kertovat elämästään yhä enemmän kuvien kautta, ja omilla kasvoilla esiintyminen eri mobiilipalveluissa on luontevaa.

Lapset käyttävät mediaa yhä enemmän mobiililaitteilla. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Terhi Toivonen

Lasten ja nuorten mediaympäristö on muuttunut lyhyessä ajassa mobiiliksi, entistä visuaalisemmaksi ja pelillisemmäksi, käy ilmi Tampereen yliopiston Mobiilimuksut (siirryt toiseen palveluun)-tutkimuksesta.

5-14-ikäisten lasten mediankäyttöä kartoittaneen seurantatutkimuksen mukaan kuvat ja mobiilisovellukset hallitsevat nykyään heidän mediaympäristöään.

Vuosi 2013 olikin selfien, meitsien ja snäppien vuosi. Lapset esittävät arkeaan yhä enemmän kuvien muodossa, eikä omilla kasvoilla esiintymistä koeta ongelmaksi.

Vielä muutama vuosi sitten vanhemmat antoivat ohjeeksi, että lasten tulisi häivyttää kasvonsa netissä julkaistuista kuvista muun muassa oman turvallisuutensa takia. Lapset kertovat tutkimuksessa, ettei tällaista keskustelua kodeissa enää juuri käydä. Käsitys yksityisyydestä onkin tältä osin muuttunut lyhyessä ajassa.

Lasten mediankäyttö on siirtynyt selvästi mobiilisovelluksiin neljä vuotta sitten toteutettuun edelliseen tutkimuskierrokseen verrattuna.

Tuolloin lapset ja nuoret käyttivät netin palveluita tietokoneelta. Facebook oli palvelu, jossa olivat "kaikki". Nyt vanhempien valtaama Facebook on menettänyt hohtoaan ja nuoret etsivät uusia sovelluksia. Samalla tavoitellaan myös vanhemmista vapaata tilaa.

Instagram, Kid, Viddy, Snapchat, Vine, WhatsApp, AskFM… Monet lasten ja nuorten suosimista internet- ja mobiilisovelluksista ovat heidän vanhemmilleen ja muille aikuisille vieraita.

Useimmat kodit yrittävät rajoittaa lasten mediakäyttöä jollakin tavalla. Mobiilinetti tekee kontrolloinnista entistä vaikeampaa, valittavat vanhemmat. Älypuhelimet ja pelit synnyttävätkin jännitteitä sekä kodeissa että kouluissa.

Mobiilimuksut tarkastelee 5-, 8-, 11- ja 14-vuotiaiden suomalaislasten mediankäyttöä. Lapset ja nuoret kertovat omasta mediaympäristöstään haastattelujen, mediapäiväkirjojen ja mediaan liittyvien tehtävien avulla. Kyse on vuonna 2007 aloitetun seurantatutkimuksen kolmannen tutkimuskierroksen tuloksista. Hankkeessa seurataan osin samoja lapsia kolmen vuoden välein ja viimeinen tutkimuskierros on vuonna 2016.

Suosittelemme sinulle