Atrian Käristemakkara, jonka pohjalaiset tuntevat kärkkärinä, kehitettiin Kauhavan lentosotakoululla järjestetyille Lentäjien Juhannusjuhlille 1964. Tarkoitus oli tehdä 2000 kiloa sellaista makkaraa, jota kukaan muu ei tee. Kehittelyn tulos osoittautuikin todelliseksi menestykseksi, sanoo Atria Suomen markkinointijohtaja Pasi Luostarinen.
– Kärkkäri syntyi oman aikansa makkarantarpeeseen. Atria, tuolloin vielä nimellä Itikka, jatkoi tuotteen kehittämistä vielä syksyllä ja nykyisenkaltainen Käristemakkara sai lopullisen muotonsa vuoden 1964 loppuun mennessä, Luostarinen sanoo.
1960-luvun tuote myy edelleen.
– Mitataan sitten kiloissa tai euroissa, miljoona kiloa ja kaksitoista miljoonaa kappaletta vuodessa on huikea määrä. Siitä määrästä 75 prosenttia myydään Etelä-Pohjanmaalla, Luostarinen sanoo.
Salainen resepti
Pasi Luostarinen kertoo, että uutta makkaraa kehitettäessä lähtökohtana oli, että se on kooltaan noin 80 grammaisena hieman pienempi kuin normaalimakkara, lisäksi siinä piti olla napakka suutuntuma.
– Tuolloin haettiin uudenlaista makumaailmaa tuomalla siihen uudentyyppisiä mausteita. Perusainekset löytyivät talosta omasta takaa ja niistä lähdettiin sitten nykykielellä "tuunaamaan" juhlaversiota, Luostarinen jatkaa.
Luostarinen sanoo, että vuonna 1964 käristemakkarasta tehtiin kymmenkunta kehitysversiota, ennen kuin sopiva löytyi. Nykyinen makkara ole täysin samanlainen kuin ensimmäinen, mutta sen lihapitoisuus, peruskoostumus ja maku ovat samat, Luostarinen sanoo. Makkaran resepti lähentelee valtionsalaisuutta.
– Tietysti ainesosaluettelo kertoo käytetyt ainesosat, mutta olemme 50 vuotta hioneet ainesosien suhteita ja aika kohdalleen se on saatu, Luostarinen toteaa.
Julkkiskokki pitää makkaraa loistavana keksintönä
Kokki Harri Syrjäsen mukaan makkara on loistava keksintö. Hänen mukaansa makkara on instituutio myös monessa muussa maassa kuin Suomessa.
– Makkaralla on loistava tulevaisuus. Se on suhteellisen edullinen, helppo valmistaa ja hyvän makuinen. Sitä voi maustaa monenlaisiin mieltymyksiin sopivaksi, Syrjänen pohtii.
– Perinteinen maustamaton, ei liian lihapitoinen, nuotiolla tai grillissä paistettuna maistuu minulle kaikkein parhaiten. Viime vuosina on tullut runsaasti eri makuja ja ymmärrän myös niitä, jotka haluavat syödä pekonilla, tomaatilla, mozzarellalla, aurajuustolla tai basilikalla maustettua makkaraa, Syrjänen nauraa.
Harri Syrjänen ei säikähdä kamaran lisäämistä makkaraan. Makkarantekoon hän sanoo tutustuneensa jo nuorempana teurastamolla työskennellessään.
– Olen ollut teurastamolla, vatsalaukkuosastolla, pesemässä suolia, joista tulee makkaran kuoria ja sekoittamassa makkaramausteita. En mieti makkaran ainesosia syödessäni, jos se maistuu hyvältä, on kamara ihan ok, Syrjänen sanoo.