Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Suojelupoliisi ja puolustusvoimat vaitonaisia Suomen ja NSA:n väitetystä yhteistyöstä

Brittitoimittaja Glenn Greenwaldin kirjassa kerrotaan Suomen ja Yhdysvaltain turvallisuusviraston NSA:n tekevän tiedusteluyhteistyötä.

Toimittaja Glenn Greenwald kirjoittaa teoksessaan "Edward Snowden – Ei pakopaikkaa" Suomen ja Yhdysvaltain tekevän tiedusteluyhteistyötä.
Toimittaja Glenn Greenwald kirjoittaa teoksessaan "Edward Snowden – Ei pakopaikkaa" Suomen ja Yhdysvaltain tekevän tiedusteluyhteistyötä. Kuva: Stan Honda / AFP / Lehtikuva
Jessikka Aro
Avaa Yle-sovelluksessa

Suojelupoliisi tai puolustusvoimat eivät kommentoi tietoja, joiden mukaan Suomi ja Yhdysvaltojen turvallisuusvirasto NSA tekisivät rajoitettua tiedusteluyhteistyötä.

Toimittaja Glenn Greenwaldin tänään julkistetussa kirjassa kerrotaan Suomen ja NSA:n toimivan yhteistyössä niin sanotun third party partnership (kolmas osapuoli) -sopimuksen puitteissa. Yhteistyöstä kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Greenwaldin Edward Snowden – Ei pakopaikkaa -nimisessä kirjassa julkaistiin salainen asiakirja, jonka mukaan NSA:n third party -tiedusteluyhteistyökumppaneita ovat Suomen lisäksi muiden muassa Ruotsi, Tanska, Hollanti, Itävalta, Belgia, Ranska, Italia, Espanja, Turkki, Singapore ja Thaimaa.

Kirjan kirjoittaja työskentelee brittilehti The Guardianissa ja on raportoinut laajasti tietovuotaja Edward Snowdenin NSA-paljastuksista.

Supo tutustuu asiaan

Suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva kommentoi Greenwaldin kirjan tietoja Yle Uutisille ilmoittamalla, että Suojelupoliisi tutustuu asiaan. Myöskään puolustusvoimien viestintäjohtaja, eversti Mika Kalliomaa ei kommentoi tietoja.

Yleisellä tasolla Kalliomaa kertoo, että puolustusvoimat tekee kansainvälistä sotilastiedusteluyhteistyötä, mutta yksityiskohtaiset tiedot ovat salaisia.

– Yhteistyö perustuu kahdenväliseen luottamukseen. Tietoja siitä, millaista yhteistyötä teemme ja kenen kanssa, emme voi kertoa julkisesti, Kalliomaa sanoo.

Hän ei myöskään kommentoi kysymystä, tekeekö Suomi kansainvälistä kybertiedusteluyhteistyötä.

Asiantuntija: Suomen tiedusteluyhteistyö hyödyllistä

Tietoturva-asiantuntija ja sotatieteen tohtori Jarno Limnéll kertoo, että nykyaikainen kybertiedustelu perustuu vahvaan kansainväliseen yhteistyöhön. Valtiot saavat yhteistyön avulla kattavamman kuvan siitä, mitä kybermaailmassa tapahtuu.

– Tilannekuvan muodostaminen ainoastaan kansallisten rajojen sisäpuolella on hyvin rajoittunutta, Limnéll sanoo.

Tämän vuoksi Limnéll pitää Suomen tiedusteluyhteistyötä eri länsimaiden kanssa luonnollisena ja hyödyllisenä.

– Minun mielestäni siinä ei ole mitään kummallista, että tietoja vaihdetaan puolin ja toisin. Yhteistyö vahvistaa Suomen kansainvälistä asemaa ja suhteita ulkovaltoihin, Limnéll sanoo.

Suosittelemme