Hyppää sisältöön

Oppilaiden pelastustaidoista huolehditaan Muurolan koululla – Jo toinen Nou Hätä! -mestaruus

Tämän vuoden Suomen peruskoulujen pelastustaitomestruuden voitti Muurolan koululaiset Rovaniemeltä. Nou Hätä! -pelastustaidon loppukilpailussa Kuopiossa kilpailleet Muurolan koulun kahdeksasluokkalaiset tytöt toivot voiton jo toisen kerran Muurolaan. Muurolan menestyksen takana on koulun myönteinen suhtautuminen turvallisuuskoulutukseen.

Muurolan koulun Nou Hätä! -mestarit Eveliina Impiö, Priita Heikkilä ja Jenna Körkkö.
Muurolan Nou Hätä! -mestarit harjoittelevat maassa olevan palavan henkilön sammutusta. Kuva: Jarmo Honkanen/Yle
Raimo Torikka

Nou Hätä! -pelastustaitokampanjan loppukilpailussa Kuopiossa kilpailivat Muurolan koulun kasiluokkalaiset Eveliina Impiö, Priita Heikkilä ja Jenna Körkkö. Finaalissa oli alku- ja aluekarsintojen 22 parasta joukkuetta, yksi jokaiselta Suomen pelastustoimen alueelta. Muurolan tytöt olivat valmistautuneet kilpailuun huolellisesti talven aikana.

- Ollaan tosi paljon harjoiteltu koulussa ja sitten oltiin viikko tuolla Lapin pelastuslaitoksella TET-harjoittelussa, niin siellä samalla myös harjoiteltiin. Sitten ollaan kotona vapaa-ajalla koko joukkueen kans harjoiteltu niitä rasteja ja sitten ollaan tietysti ite luettu sitä teoriaosuutta varten myös, kertoo Muurolan koulua edustanut kasiluokkalainen Jenna Körkkö.

Kilpailussa vaativia tehtäviä

Loppukilpailuun kuului teoriakoe ja viisi erilaista tehtävärastia. Käytännön osaamista mitattiin muun muassa toimimisesta kerrostalopalossa Bongaa Exit -vuoden teeman mukaisesti. Joukkueiden taidot punnittiin monipuolisesti, mutta hyvin harjoitelleelle joukkueelle mikään rasti ei tuottanut suuria ongelmia.

- Osa oli aika haastavia, mutta oli siellä helpompiakin. En osaa sanoa mikä oli haastavin, varmaan se auto-onnettomuus kun siinä piti tehdä niin paljon, muistelee Priita Heikkilä Kuopion finaalitehtäviä.

- Siellä oli kaksi uhria ja ne oli aika pahasti loukkaantunut ja niille piti tehdä aika paljon toimenpiteitä, tarkentaa Eveliina Impiö.

- Kyllä me huomattiin siinä kilpailujen aikana, että tuli muutamia virheitä. Mutta ei ne haitannu, lisää vielä Priita Heikkilä.

Voittoa haluttiin, silti yllätys

Ensiaputehtävien lisäksi joukkueet joutuivat sammuttamaan paloja erilaisilla välineillä. Muun muassa yhtenä tehtävä oli palavan ihmisen sammutus. Lopputulosten selvittyä voitto oli tytöille pienoinen yllätys.

- No oli semmonen aika uskomaton olo, että päästiin niin pitkälle ja voitettiin se lopulta, vahvistaa Eveliina Impiö.

- En ois ikinä voinu uskoa, että ootettiin niin pitkään, että päästiin tuonne. Oikeasti me haluttiin voittaa ja näyttää muille, naurahtaa Priita Heikkilä.

Muurolan koululla pitkä perinne

Toinen Nou Hätä! -mestaruus koululle on hieno saavutus. Muurolan koulu on osallistunut kaikkiin kahdeksaantoista kilpailuun. Alusta lähtien pelastustaitokampanjassa mukana olleen palomestarin Jukka Luostarisen mukaan koulun oppilaiden menestyksen taustalla on koulun suhtautumista pelastustaitojen ylläpitämiseen.

- Muurolan koulu on ollut mukana kaikissa kahdeksassatoista kisassa. Muurolan koulu on ollut tuommonen aktiivinen koulu koko ajan ja siellä on hyvä turvallisuuskulttuuri ja koulun johto on ollut myötämielinen kaikkeen tämmöiseen ulkopuoliseen turvallisuusasiaan ja me ollaan sitten peesattu vain ja autettu kaikin tavoin sitä asiaa eteenpäin.

Muurolan koulu voitti Nou Hätä! -mestaruuden myös vuonna 2007 ja oli viime vuonna finaalissa kahdeksas. Myös Rovaniemen Napapiirin ylä-aste on voittanut vuonna 2009 Nou Hätä! -mestaruuden ja seuraavana vuonna koulu oli pronssilla.

Suosittelemme sinulle