Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Panitko farkut pakastimeen? Ota ne pois

Suuri osa suomalaisista ei osaa hoitaa kalliita farkkujaan oikein. Farkkujen puhdistus onkin nykypäivänä melkoista rakettitiedettä, sillä eri kankaille on olemassa omat pesuohjeensa. Pakastimeen farkkuja ei kannata työntää ainakaan puhdistumisen toivossa.

farkkujen pesuohje
Stretch-farkut pitää pestä alhaisessa lämpötilassa. Pitkä linkous ja kuivausrumpu pilaa farkut takuuvarmasti. Kuva: Satu Krautsuk / Yle
Satu Krautsuk
Avaa Yle-sovelluksessa

Farkkujen puhdistus ja hoito ei ole nykypäivänä ihan yksinkertaista hommaa. Haasteita tuovat erilaiset farkkukankaat, niiden laatu ja tehdaspesut. Elastaania sisältävät stretch-farkut ovat jo syrjäyttäneet perinteiset puuvillafarkut.

– Elastaani lisää käyttömukavuutta. On superstretchejä ja sitten sellaisia, joissa on vain 1-2 prosenttia elastaania, kertoo Lee Cooperin tuotepäällikkö Laila Raatikainen M.A.S.I. Companysta.

Kun denim-farkkujen pesua vältettiin ennen oikean muodon ja värin säilyttämiseksi, niin stretch-farkku käyttäytyy päinvastoin: pesu saa stretchin palautumaan pienemmäksi ja polvipussit katoamaan.

Pesuaineet kehittyneet

Nykyään kaikenlaisia farkkuja voi pestä tarpeen – ja pesuohjeen – mukaan. Farkkujen pesua helpottaa pesuaineiden kehittyminen.

– Tummille ja mustille vaatteille kehitetyt pesuaineet ovat loistavia säilyttämään stretchien tummuutta. Marketteihin on tullut myös omia pesuaineita farkuille, Raatikainen toteaa.

Se ero stretchien ja denim-farkkujen pesussa on, että elastaanikankaisiin ei kannata käyttää huuhteluainetta. Kuivausrumpuun ei saisi panna minkäänlaisia farkkuja.

– Stretcheille suositellaan kevyttä konepesua 30-40 asteessa nurin käännettyinä. Pesuaika on noin puoli tuntia. Kuivuri ja linkous tekevät sen, että vaate löystyy, väri lähtee ja raidoittuu, kertoo yrittäjä Sari Hakkarainen naisten farkkuja myyvästä California-liikkeestä Kotkasta.

Miehillä pulmia farkkuviidakossa

Hakkarainen pesisi perinteisiä denim-farkkuja harvemmin kuin stretchejä.

– Denim muokkautuu parhaiten käyttäjänsä päälle, ellei sitä pese ensimmäiseen puoleen vuoteen. Nykyiset elastaani-puuvillasekoitukset muokkautuvat paljon nopeammin.

Yli sadan euron farkkuja kohdellaan miten sattuu. Luulisi, että kalliista farkuista haluaisi pitää mahdollisimman hyvää huolta.

Sari Hakkarainen

Hakkaraisen mukaan iso osa asiakkaista ei osaa hoitaa farkkujaan oikein.

– Yli sadan euron farkkuja kohdellaan miten sattuu. Luulisi, että kalliista farkuista haluaisi pitää mahdollisimman hyvää huolta.

Etenkin miehillä on ollut ongelmia farkkuviidakossa, sillä miehet käyttävät naisia enemmän perinteisiä denim-farkkuja.

– He ovat ensin ihmetelleet, kun denim on pesun jälkeen niin tiukka. Seuraavassa pesussa farkkuja on pehmitetty huuhteluaineella. Sitten kun mies ostaakin stretch-farkut, niin huuhteluaine löystyttää ne, kertoo farkkumyyjä Katja Koskinen Kotkan Haloselta.

Tuuleta, älä pakasta

Farkkuja on kehoitettu takavuosina laittamaan pesukoneen sijasta pakastimeen. M.A.S.I. Companyn mukaan tämä ohje on suunnattu denim-farkuille, joiden käyttäjä haluaa saada farkkuihinsa luonnolliset kulumat. Valmiiseen tuotteeseen tehdään nykyään tehtaissa kulumia harjakoneilla, lasereilla ja hiekkapuhalluksella.

Pakastaminen on ihan humpuukia. Pöpöt ehkä kuolevat, mutta lika ei lähde pakastimessa eivätkä venähtäneet housut palaudu siellä.

Katja Koskinen

– Pakastusohje on tarkoitettu pesemättömille farkuille, joille on tehty maksimissaan tärkinpoisto. Pakastus ei sinänsä liity farkkujen puhdistamiseen, vaikka bakteerit siellä kuolevatkin, sanoo tuotepäällikkö Laila Raatikainen.

Myös farkkuja myyvät liikkeet kummastelevat pakastussuositusta. Ennemmin farkut kannattaa viedä ulos tuulettumaan.

– Pakastaminen on ihan humpuukia. Pöpöt ehkä kuolevat, mutta lika ei lähde pakastimessa eivätkä venähtäneet housut palaudu siellä, sanoo farkkumyyjä Katja Koskinen Kotkan Haloselta.

– En ole kuullutkaan pakastamisesta. Mieluummin laittaisin ne ulos tuulettumaan kuin tunkisin pakastimeen ruuan sekaan, hämmästelee yrittäjä Sari Hakkarainen California-liikkeestä.

Suosittelemme