Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Hevonkakkaa tai kanankakkaa pottumaalle, mutta varovaisesti – viherpeukaloiden touhuaika alkaa

Vähäluminen leuto talvi, lämmin huhtikuu ja kolea toukokuu ovat kotipuutarhurille haastava yhdistelmä. Kevättyöt ovat kuitenkin hyvässä vauhdissa.

Ihmisiä aarimaalla.
Kuva: Yle
Satu Haapanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Miksi Vuorenkilven lehdissä on tummia laikkuja?

– Vähälumisen talven takia ainavihannat kasvit ovat kärsineet paikoitellen paljonkin, vastaa mikkeliläinen hortonomi Tytti Muuronen.

– Omasta pihasta olemme leikanneet kaikki ikivihreät alas ja sieltä ne sitten pikkuhiljaa lähtevät nousemaan. Mutta jos ongelma on jokakeväinen, kysymyksessä voi olla jokin sienitauti. Mikäli kasvi pukkaa uutta versoa, vaurio on oikeastaan aika pieni ja kosmeettinen. Laiskanpulskea kasvu voi johtua ravinteitten puutteesta.

Ravinteeksi Tytti Muuronen suosittelee kompostimullan käyttämistä kerroksena vuorenkilven päälle. Jos kompostimultaa ei ole saatavilla, sen voi itse sekoittaa turpeesta ja kaupan mullasta ja ravinteista.

Pitääkö viime syksynä istutetut kukkasipulit nostella maasta pois kukinnan päätteeksi?

– En minä ainakaan ole viitsinyt, Muuronen tokaisee. Jos ensi talvena on lunta, ne kukkivat ensi keväänä yhtä iloisesti kuin tänä keväänäkin ja sitten vuosien kuluessa kukat hiljalleen pienenevät.

Kasvimaan lämpötesti: voitko istahtaa paljaalla pyllyllä?

Usein kotipuutarhurit kysyvät, miten lämmin maan pitää olla, jotta siihen voi kylvää siemenet. Tytti Muuronen kertoo lukeneensa vanhan kansan viisauden: siemenet voi kylvää silloin, kun maassa pystyy istumaan paljaalla pyllyllä.

– Jos tätä ei ilkeä taajama-alueella tehdä, voi käyttää vaikka kyynärpäätä lämpötilamittarina, Tytti naurahtaa. – Joka tapauksessa maan lämmön pitää olla yli 10 astetta ja nyt aletaan olla niissä lukemissa. Herkät lajit kuten kurkut vaativat kuitenkin 16 astetta.

Esikasvatetut taimet voi viedä ulos vaikka heti tuplaharson alle. Tytti Muurosella itsellään harson alla kasvavat jo salaatit, fenkoli ja yrtit. Maissi ja kesäkurpitsa pannaan vasta kesäkuun alkupäivinä, kun on varmaa, että enää ei ole hallaa. Harsoja Muurosella käytetään lähinnä siksi, että estetään lintuja rosvoamasta siemeniä.

Avomaalle voi jo nyt istuttaa papuja lukuunottamatta kaikki siemenet. Papu vaatii lämpimämmän maan.

Miten peruna lannoitetaan?

Pitääkö paikkansa, että perunaa ei saa lannoittaa kanankakalla, vaan on käytettävä hevosenlantaa? Kanankakka saa kuulemma perunan maistumaan pahalta.

– Millä tahansa voi lannoittaa. Lajilla ei ole väliä, mutta sillä on, miten paljon laitat lannoitetta, Tytti Muuronen vastaa.

– Peruna on aika niukkaravinteinen kasvi. Jos lannoitetta on liikaa, peruna maistuu pahalle tai kasvatat mitättömänmakuista perunaa.

Suosittelemme sinulle