Hyppää sisältöön

Euroalueen talousluvut selvästi odotettua synkemmät

Euroopan keskuspankin julkaisemat luvut euromaiden kasvusta ovat synkkä merkki elpymisen lykkääntymisestä.

Euroalueen alkuvuotta koskevat talousluvut ovat selvästi odotettua synkemmät. Euroopan keskuspankin lukujen mukaan euromaiden kokonaistuotanto kasvoi tammi-maaliskuussa vain 0,2 prosenttia. Vertailujaksona on viime vuoden viimeinen neljännes.

Ennusteiden mukaan kasvun olisi pitänyt yltää 0,6 prosenttiin.

Tilastojen synkkyyttä ja tulevaisuuden mustuutta lisää se, että luottamusindikaattorit ovat laskussa ja maailmantalouden yhtenä veturina olleen Kiinan talous on hidastumassa. Nyt markkinoilla odotetaan, että EKP tekisi jotain talouden elvyttämiseksi. Seuraavan kerran EKP tekee päätöksiä kesäkuussa.

Synkimpiä lukuja EKP laski Ranskalle, Italialle ja Hollannille. Ranskan kasvu jäi nollaan ja Italian talous kääntyi laskun puolelle 0,1 prosentin verran. Hollannin talous taas supistui 1,4 prosenttia, kun ennuste oli nollatasolla.

Myös Portugalin luvut ovat synkät. Talous supistui 0,7 prosenttia, vaikka se ylsi viime vuoden lopulla 1,2 prosentin kasvuun. Tämä vain muutama päivä ennen kuin Portugali irtaantuu taloutensa pelastuspaketista.

Positiivisia lukemia esitettiin oikeastaan vain Saksan kohdalla. Tammi-maaliskuun kasvu ylsi 0,8 prosenttiin, kun edellisneljänneksellä kasvua kertyi vain 0,4 prosenttia. Saksan vahvuus sai esimerkiksi UniCredit-yhtiön ennustamaan Saksalle tälle vuodelle yli kahden prosentin kasvua.

Samalla analyytikot arvioivat, että Saksan ja Ranskan talouskurssien ajautuminen näin paljon erilleen voi merkitä poliittisten ristiriitojen lisääntymistä, kun toisessa maassa talous kasvaa ja toisessa mataa entisestään alemmalla vauhdilla.

Suosittelemme sinulle