Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Tapani Rantalan Lapin maisemista ja muotokuvista kuvateos

Lapin maisemat, kullerot, porot ja ihmiset ovat pääosassa rovaniemeläisen Tapani Rantalan taiteessa. Rantalan töitä löytyy niin kunnantaloilta kuin matkailuyrityksistaäkin. Nyt vuosikymmenten työ on koottu kuvateokseksi.

Kuvataiteilija Tapani Rantalaa haastattelee Sirkku Savusalo.
Sirkku Savusalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Taiteilija on tyytyväinen, että lähes kuuden vuoden kirjaurakka on valmis.

Kuvat ovat Sakari Vierolan ja teksti Leena Siirtolan käsialaa. Kirjan on kustantanut Tuomo Korteniemen Väylä-Yhtiöt.

Muotokuvan ja maiseman mestari -kirjan kannessa on kuva nelimetrisestä maalauksesta, jossa on tunnelmia Kittilän Tunturijärven poroaidalta.

– Se on fantasia, johon olen kuvannut kaikki Kittilän toimivat poromiehet ja on siellä nuotion äärellä myös yrittäjä Jouni Palosaarikin kuin liekkien keskellä. Silloin en tiennyt, minkälaiseen - ei niin kovin fiksuun - korvennukseen Palosaari joutuisi hissikauppojen vuoksi Kittilässä, Tapani Rantala kertoo.

Tuo teos on Levin rinteessä sijaitsevassa Summit- konressikeskuksessa. Rantalan tilaustöitä on esillä monissa Lapin julkisissa tiloissa, esimerkiksi  Ivalon lentoasemalla, Ylitornion kunnantalolla ja ravintoloissa.

Urheilijoita, johtajia ja taiteilijoita

Rantala on maalannut niin kaupunginjohtajia, tehtaiden johtajia kuin taiteilijoita, urheilijoita ja lähipiiriään. Muotokuvamaalarin ura ei ole ollut mikään helppo tie.

– 70-luvulla Suomessa ei arvostettu muotokuva- tai maisemamaalausta. Siksi lähdin opiskelemaan Repin-instituuttiin silloiseen Leningradiin vuonna 1973.

Rantala on maalannut vuosien varrella esimerkiksi Rovaniemen valtuutettuja,  mutta millään paraatipaikalla muotokuvia ei näe.

– Ne on kätketty käytävään ja selitys on, että ne edustavat mennyttä Rovaniemeä ja nyky-Rovaniemeä kuvaa esimerkiksi aulassa esillä oleva modernismi.

Tämä kertoo Rantalan mukaan siitä, että muotokuva, jonka hän näkee suuren tradition keskuksena, on työnnetty pois, koska se on niin haastava ja kätkee sisäänsä kaikki kuvataiteen osat.

Pessalompoloon kesäksi

Tapani Rantala on lähtöisin Ylitornion Pessalompolosta. Sinne Kenttäniemeen hän suuntaa kesäksi.

– Kaikki vuodenajat ovat hyviä. Kesällä menen Pessalompoloon ja maalaan vinttiateljeessani. Siellä kullerot ovat ensimmäinen aiheeni: aion maalata kukkakuvia jatkossakin, hän vakuuttaa.

Rantalalla on tekeillä myös iso poroaiheinen työ yksityishuvilaan Leville.

– Siinä poron vasa roikkuu maakotkan kynsissä.  Maakotkahan ei ole poron suurin uhka vaan tämä symboloi poronhoidon petouhkaa yleisemmällä tasolla.

Muotokuvan ja maiseman mestari -kirja julkistettiin Ylitorniolla Tapani Rantalan synnyinkunnassa viikko sitten. Perjantaina (16.5.2014) kirjajuhla järjestetään Rovaniemen kaupungintalolla.

Suosittelemme