Hyppää sisältöön

EU-vaalien kärkiehdokkaat karsastavat mustia hevosia

Europuolueiden kärkiehdokkaat ovat yhtä mieltä siitä, että komission puheenjohtajuus kuuluu jollekin heistä. Heidän mielestään jäsenmaat hyljeksivät demokratiaa, jos johtopaikalle kiilaa joku muu.

Liberaalipuolue Alden Guy Verhofstadt (oik.), keskustaoikeistolaisen EPP:n Jean-Claude Juncker, sosiaalidemokraattien Martin Schulz, vihreiden Ska Keller ja vasemmiston Alexis Tsipras vaaliväittelyssä europarlamentissa Brysselissä 15. toukokuuta. Kuva: EBU

Eurovaalien viisi kärkihdokasta kohtasivat tv-tentissä Brysselissä torstai-iltana. Ehdokkaat kisaavat komission puheenjohtajan paikasta. Suurimmat puolueryhmät ovat sopineet, että paikan saa  vaaleissa eniten ääniä saaneen ryhmän ehdokas. Käytäväpuheissa liikkuu silti paljon muitakin nimiä, joskus myös pääministeri Jyrki Katainen.

Kärkiehdokkaat olivat tentissä selvästi suivaantuneita ajatuksesta, että paikan veisikin joku muu.

- Komission puheenjohtajan pitää olla joku meistä tai voimme sulkea europarlamentin ovet  ja eurooppalaisen demokratian ovet. Aivan kuin tämä olisi joku peli, jota pelataan joka viides vuosi, liberaalipuolue Alden kärkiehdokas Guy Verhostadt paheksui.

Vaalien tulosta pitää kunnioittaa, sanoi keskustaoikeistolaisen EPP:n Jean-Claude Juncker.

- Jos jäsenmaat kehtaavat valita jonkun muun, he kävelevät Lissabonin sopimuksen ja demokratian yli, sanoi vihreiden ehdokas Ska Keller.

Sosiaalidemokraattien saksalainen ehdokas Martin Schulz epäili, että ulkopuolisella olisi vaikeuksia saada europarlamentin tuki. Europarlamentti tekee lopullisen valinnan.

Talouskriisin hoito puhutti

Vahvimmat ehdokkaat komission johtoon ovat puolueryhmien koon perusteella Juncker ja Schulz. He ovat eri meiltä talouskriisin hoidosta.

- Olisin tehnyt aivan toisin asioita, Schulz sanoi.

Hänen mukaansa budjettikurin vaatiminen oli välttämätöntä mutta lisäksi olisi pitänyt investoida kasvuun ja työllisyyteen.

Hän moitti, että veronkierto haittaa pahasti jäsenmaiden tulokertymiä.

Juncker puolusti valittua talouskurillinjaa.

- Olen tehnyt töitä päivin ja öin jotta Kreikka saataisiin pidettyä mukana euroalueella, Juncker viestitti.

Vasemmiston kreikkalainen kärkiehdokas Aleksis Zipras sanoi että säästökuuri saa riittää, sen sijaan pitää kasvattaa kysyntää  ja lopettaa velalla pelottelu.

Ska Kellerin mukaan säästöpoltitiikka on syventänyt kriisiä yhä pahemmaksi.

- Työttömiä on nyt 26–27 miljoonaa. Säästövuosina on kadonnut kuusi miljoonaa työpaikkaa. On selvää, ettei säästökuuri ole toiminut.

Keller kaipasi säästöjen sijaan investointeja varsinkin vihreään talouteen.

Tulisieluisimpia puheenvuoroja piti liittovaltion kannattajana tunnettu Verhofstadt.

- Kuulen täällä vanhoja reseptejä jotka eivät ole toimineet vaan velka kasvaa.

Hän kaipasi uutta integraatiota EU:n avainmarkinoille esimerkiksi pankeille ja energia-alalle.

Suosittelemme sinulle