Hyppää sisältöön

Delfinaariot siirtymässä historiaan – yhdysvaltalainen akvaario näyttää mallia Särkänniemelle

Maailmalla paine delfinaarioiden sulkemiseksi kasvaa sitä mukaa kuin eläimistä kertyy lisää tietoa. Myös Tampereella asia on noussut jälleen esiin.

Delfiinejä Särkänniemen delfinaariossa Tampereella. Kuva: Mika Kanerva / Yle
Jaakko Mannermaa

Särkänniemen delfinaarion toiminta saattaa loppua nykyisten delfiinien kuoltua.

Vihreiden kaupunginvaltuutettu Juhana Suoniemi jätti 26. toukokuuta Tampereen kaupunginvaltuustolle delfinaarion lopettamista koskevan aloitteen (siirryt toiseen palveluun). Siinä Suoniemi ja lähes parikymmentä muuta allekirjoittanutta vaativat, että delfinaario suljetaan nykyisten delfiinien luonnollisen poistuman myötä.

– Henkilökohtaisesti olen tietysti huolissani eläinten hyvinvoinnista. Lisäksi pelkään imagohaittoja, joita kaupungille koituu delfinaarion kaltaisesta häpeäpilkusta, kertoo Suoniemi.

Särkänniemen delfinaarion toiminnasta vastaa Särkänniemi Oy, jonka omistaa Tampereen kaupunki. Särkänniemi Oy:n toimitusjohtaja Miikka Seppälä toteaa, ettei hän voi tässä vaiheessa ottaa suoraan kantaa aloitteen sisältöön.

– Aloitteessa olevia asioita selvitellään ja pohditaan myös osana delfinaarion normaalia toimintaa. Itse aloitteeseen palataan sitten, kun se tulee meille valtuustosta käsiteltäväksi.

Seppälän mukaan delfinaario on yksi Särkänniemen suosituimmista kohteista.

– Asiakastutkimusten ja -palautteiden perusteella näyttää siltä, että ihmiset pitävät näytöksistä ja delfinaariossa kerrottavista asioista, jotka liittyvät meriin ja vesistöjen suojeluun.

Delfinaariot käyneet tarpeettomiksi

Tampereella on aiemminkin väännetty delfinaarion sulkemisesta. STT:n mukaan elokuussa 1999 valtuustossa käsiteltiin Tellervo Tuomisen (vihr.) aloitetta, jonka hän oli alun perin tehnyt jo kuusi vuotta aiemmin. Esitykseen liittyi delfiinien vapauttaminen, ja aloite meni lopulta nurin äänin 57–9.

Juhana Suoniemen mukaan aloitteiden käsittely kestää nykyisin tyypillisesti kuudesta kahdeksaan kuukautta. Hän toivoo, että asia etenisi vielä tämän vuoden puolella.

– Aloite on otettu kiinnostuneesti vastaan varsinkin sosiaalisessa mediassa. Kansalaispalautetta on tullut runsaasti, ja se on ollut yhtä lukuun ottamatta kannustavaa.

Samaan aikaan suuri yhdysvaltalainen akvaario on jättämässä jäähyväiset (siirryt toiseen palveluun) delfiineilleen. Baltimoressa sijaitsevassa National Aquariumissa on tultu siihen tulokseen, ettei näiden älykkäiden nisäkkäiden pitäminen vankeudessa ole perusteltua.

Aloitteessa olevia asioita selvitellään ja pohditaan myös osana delfinaarion normaalia toimintaa.

Särkänniemi Oy:n toimitusjohtaja Miikka Seppälä

Akvaariossa pohditaan, voitaisiinko delfinaarion kahdeksalle pullokuonodelfiinille järjestää lokoisat eläkepäivät erityisessä turvapaikassa. Rajattu suojelualue olisi ensimmäinen laatuaan Yhdysvalloissa.

Vaikka päätöstä ei ole vielä lyöty lukkoon, jo pelkkä harkitseminen on kerännyt kiitosta luonnonsuojelujärjestöiltä.

National Aquarium on näyttänyt esimerkkiä myös toisella tapaa: delfiinejä ei enää käytetä aikataulutetuissa esityksissä, vaan yleisö liikkuu delfinaarioon ja sieltä pois pitkin päivää. Lisäksi paikalla on delfiinejä hoitavia biologeja, joita kävijät voivat jututtaa.

WWF Suomen meriasiantuntija Sanna Kuninkaan mukaan delfinaarioilla oli aiemmin paikkansa, mutta ne ovat vähitellen käyneet tarpeettomiksi.

– Vielä 1950–60-luvuilla tietoa merestä ei juuri ollut, ja tuolloin delfinaariot nostivat ihmisten tietoisuutta. Tänä päivänä ei varmasti lähdettäisi delfinaariota perustamaan, sillä tietoa saadaan muillakin keinoilla.

Lisääntymistä ei ole estetty

Särkänniemessä on tällä hetkellä viisi pullokuonodelfiiniä, joista vanhin on syntynyt vuonna 1978 ja nuorin vuonna 1996. Kolme vanhinta delfiiniä on tuotu Tampereelle Meksikonlahdelta, kun taas kaksi nuorinta on syntynyt Särkänniemessä.

Uutisissa on toistuvasti viitattu vuodelta 1998 peräisin olevaan kieltoon, jonka mukaan delfiinejä ei enää saisi tuoda Suomeen. Mitään tällaista kieltoa ei Suomen laista löydy.

Euroopan unionin alueella on tosin voimassa asetus (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan luonnonvaraisten delfiinien tuonti on sallittua ainoastaan muihin kuin pääosin kaupallisiin tarkoituksiin. Hyväksyttyjä ovat mm. opetus- ja tutkimustoimet. Asetus ei siis estä esimerkiksi sitä, että Euroopan muista delfinaarioista tuotaisiin delfiinejä Särkänniemeen.

Tänä päivänä ei varmasti lähdettäisi delfinaariota perustamaan, sillä tietoa saadaan muillakin keinoilla.

WWF Suomen meriasiantuntija Sanna Kuningas

– Sellainen voi periaatteessa olla ihan mahdollista. Mitään tällaista ei kuitenkaan ole tällä hetkellä vireillä, sanoo Särkänniemi Oy:n toimitusjohtaja Miikka Seppälä.

Seppälä korostaa, että Särkänniemi on sitoutunut eurooppalaiseen lajiensuojeluohjelmaan EEP:hen (European Endangered Species Programme). EEP:n omien sääntöjen perusteella meristä ei saa tuoda delfiinejä delfinaarioihin.

Vuonna 1985 toimintansa aloittaneessa Särkänniemessä on vuosien varrella syntynyt yhteensä 15 poikasta. Niistä kaksi on säilynyt hengissä: vuonna 1993 syntynyt Leevi ja vuonna 1996 syntynyt Eevertti.

Juhana Suoniemen valtuustoaloitteessa esitetään, että Särkänniemi ei enää kasvattaisi lisää delfiinejä. Toisin sanoen Särkänniemen delfiinien lemmenleikit on lopetettava, tai muuten luonnollisen poistuman odottelu voi venyä pitkäksi. Tällä hetkellä delfiinien lisääntymistä ei ole millään tapaa estetty.

– Rajoittaminen olisi eettisesti hankala asia, sanoo Särkänniemi Oy:n toimitusjohtaja Miikka Seppälä.

Suosittelemme sinulle