Hyppää sisältöön

Kätilöyrittäjät hakevat jalansijaa Suomessa – omakätilö auttaa synnytyksessä kotoa saakka

Suomessa on viime aikoina alkanut toimia useita synnyttäjille tukea tarjoavia kätilöyrittäjiä. Jotkut kätilöt kokevat, että eivät pysty julkisella puolella tekemään kätilön työtä haluamallaan tavalla.

Kuva: Petri Aaltonen / Yle
Antti Palomaa

Tamperelaiset Laura Haapamäki ja Kauko Leppänen halusivat valmistautua hyvin synnytykseen. He päättivät hakea lisäapua yksityiseltä kätilöltä.

– Se, että siinä on joku tuttu ammatti-ihminen mukana, luo turvaa ja synnytys menee rauhallisemmin, Haapamäki sanoo.

Kätilö auttoi jo raskausaikana ja oli läsnä synnytyksessä kotoa sairaalaan saakka. Sairaalassa ohjat otti sairaalan kätilö, joten yksityisestä kätilöstä tuli tukihenkilö.

Tämä vähensi isän vastuuta esimerkiksi kivunlievityksestä.

– Ei sen puoleen, etteikö sitä vois isät tehdä ja on tärkeä, että isät tekisivät. Väitän vaan, että yksikään isä ei sitä niin tehokkaasti tee. Kun kätilö tietää ne tunteet ja hetket, missä kohtaa milloinkin mennään ja tietää milloin painetaan selkää, milloin otsaa, milloin mitäkin, Leppänen sanoo.

Vaikealla hetkellä ammatilaisen apu korostui

Laura Haapamäki kertoo, että Helmi-vauva syntyi lopulta sektiolla, koska synnytys ei sujunutkaan niin hyvin kuin olisi voinut toivoa. Vaikealla hetkellä tutun ammattilaisen merkitys korostui.

– Tietää, että siinä on se ammattilainen, joka tietää mitkä minun toiveeni ovat olleet. Ei ole pelkästään isän vastuulla muistaa asioita ja olla ajamassa niitä, Haapamäki sanoo.

"Kätilöyrittäjien määrä kasvaa"

Pariskunnan apuna synnytyksessä oli Tampereen keskustassa vastaanottoaan pitävä Silja Seppänen. Hänen omakätilö-palvelunsa maksaa vajaat tuhat euroa. Haapamäen mielestä rahan voisi käyttää huonomminkin.

Kätilöyrittäjiä on Suomessa vielä vähän, muutamassa paikkakunnalla. Seppänen arvioi, että tulevaisuudessa kätilöyrittäjien määrä kasvaa.

– Ihmiset heräävät siihen, että heillä voi olla vaihtoehto. Myös kätilöt voivat havaita, että voivat tehdä työtä tavalla, joka on heille itselleen ja asiakkaille hyödyllinen ja mukava tapa, Seppänen sanoo.

Jotkut kätilöt kokevat, että eivät pysty julkisella puolella tekemään kätilön työtä haluamallaan tavalla.

Suosittelemme sinulle