Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Taiteilijatalo Hupelin taiteilijoiden luomisprosessia tutkittiin

Lieksassa on tutkittu taiteilijoiden luomisprosessia ja sen taustoja. Työterveyslaitoksen erikoistutkija Pia Houni seurasi Lieksassa sijaitsevassa Taiteilijaresidenssi Hupelissa neljän residenssissä asuneen taiteilijan työskentelyä muun muassa videopäiväkirjojen ja haastattelujen avulla.

Taiteilijatalon pääsali.
Taiteilijatalon pääsali. Kuva: YLE / Janne Ahjopalo
Pekka Sivukari
Avaa Yle-sovelluksessa

Lieksan Vuoniskylässä sijaitsevan Taiteilijatalo Hupelin taiteilijoiden luomisprosessia on tutkittu. Tutkimusta on tehnyt Työterveyslaitoksen erikoistutkija, dosentti Pia Houni. Hän seurasi vajaan vuoden aikana neljän taiteilijan työskentelyä. Taiteilijat ja tutkija oli valittu mukaan vuosi sitten järjestetyn hakuprosessin pohjalta.

Luovuustutkimuksessa oli mukana kaksi kuvataiteilijaa ja kaksi kirjailijaa. Toinen kirjailijoista kirjoitti esikoisromaania.

Pia Hounin mukaan taitelijoiden luomisprosessi on herkkä tapahtumajakso.

– Taiteellisesti luova henkilö tarvitsee herkkyyttä, aistillisuutta, kykyä havainnoida maailmaa, löytää ideoita ja aihioita. Taiteellinen luovuus ei tarvitse traumahistoriaa, se syntyy myös tasapainoisuudesta, kirjoittaa Houni työpäiväkirjassaan.

Hounin mukaan tutkimuksen aikana on tullut esille myös se, että taitelijat pohtivat usein sitä, missä vaiheessa oman työnsä voi jakaa muille, eli saattaa muiden arvioitavaksi.

Pia Hounin mukaan luovuudessa on tärkeintä ennustamattomuus, jota luovuus hänen mielestään juuri on.

Taiteilijoiden työprosessia tutkinut Pia Houni seurasi  taitelijoita muun muassa videopäiväkirjojen ja keskustelujen avulla. Tutkimus valmistuu kesäkuussa ja se on lajissaan ensimmäinen Suomessa.

Suosittelemme