Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Citykettu ei kavahda enää edes autoa

Kettu näyttää kotiutuneen kaupunkiin pysyvästi. Grilliruan tuoksu ja helppo elämä houkutteli rohkeat ketut kaupunkiin, jossa ne ovat tottuneet elämään jopa liikenteen kanssa.


Kettu jahtipuuhissa Lappeenrannan Mikonsaaressa
Kuva: Jouko Varonen
Minna Kaipainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kettu ei ole kaupunkilaisellekaan enää mikään vieras otus. Kettuja on runsaasti, joten ei ole ihme, että rohkeimmat yksilöt ovat löytäneet tiensä kaupunkien viheralueille. Kaupunkiin hakeutuneet yksilöt ovat yleensä niitä rohkeimpia.

Kun ketut huomaavat, että ruokaa saa helposti eikä vaaroja juuri ole, ne jäävät asustelemaan puistoihin ja metsäalueiden laitamille. Ihmistä niiden ei tarvitse kaupungissa pelätä, koska metsästys on kielletty. Liikennettäkin citykettu oppii varomaan.

Lappeenrantalainen Jouko Varonen liikkuu paljon luonnossa ja kuvailee vaimonsa kanssa lähinnä lintuja. Toisinaan kohdalle osuu muutakin kuvattavaa. Näin kävi Mikonsaaressa, kun vastaan tuli kettu.

– Siinä se söi räkättirastasta eikä juuri pelännyt. Ruokailun päätyttyä se tuli jopa lähemmäksi. Silloin sain siitä hyvän kuvan, kertoo Jouko Varonen.

Varonen kuvailee Mikonsaaren ketun äännähtelyä roukumiseksi.

– Olisiko ollut puolison haku käynnissä, epäilee Varonen.

Ruoka houkuttaa uusille reviireille

Mikonsaaren kettu ei ole Jouko Varosen ensimmäinen kettukohtaaminen. Aikaisemmin hän muistelee olleensa kuvausretkellä Konnunsuolla, jossa kettu loikki ilmeisesti hiirien perässä.

Hiiret, rotat ja rusakot kelpaavat ketulle ravinnoksi kaupungissakin. Ravinto on ketulle suurin houkutin etsiytyä kaupunkiin. Ruoaksi ketulle kelpaavat niin grilliruoan tähteet kuin rusakot, hiiret ja rotat.

Jos haluaa nähdä ketun, paras mahdollisuus siihen on hämärän hetkillä, jolloin kettu saalistaa. Mikäli ihmisen jättämää ruokaa on tarjolla, voi kettu liikkua päivälläkin. Riistasuunnittelija Jouni Tolvanen Kaakkois-Suomen riistakeskuksesta ei kuitenkaan suosittele ruokkimista.

– Vaikka toisille ketut voivat tuottaa iloa, eivät ne ihastuta kaikkia. Toivottavaa on, että kettuja ei käydä ruokkimaan, kehottaa riistasuunnittelija Jouni Tolvanen.

Kotieläimille cityketuista ei juuri ole vaaraa. Kissat pääsevät niitä pakoon esimerkiksi puuhun. Koiriin puolestaan voi tarttua kettukapia eli syyhyä, mutta se on hoidettavissa lääkkeillä. Viimeaikoina kaupungissa liikkuneet ketut ovat olleet hyväkuntoisia.

Suosittelemme sinulle