Hyppää sisältöön

"Sanat loppuu, kun ei puhu kenellekään"

Omassa kodissa asuvat ikäihmiset halutaan saada aktivoitumaan. Vaasassa vauhtia on haettu Aktivointi-TV:stä: siinä vanhus saa kotiinsa tietokoneen ja sovelluksen, joiden avulla voi osallistua esimerkiksi jumppaan ja keskusteluihin. Videoyhteyden voi saada myös omaisiinsa. Monelle vanhukselle ihmiskontakti pelastaa päivän.

Kuva: Merja Siirilä / Yle
Heidi-Maria Harju

Vaasalainen Maire Kosola  heitti ennakkoluulot romukoppaan kolmisen vuotta sitten ja lähti seitsemän muun vanhuksen kanssa mukaan Aktivointi-TV-kokeiluun. Se tarkoitti, että kotiin tuli tietokone, jota piti opetella käyttämään. Eikä se edes ollut vaikeaa, Maire myöntää.

– Tuohan on niin kuin vähän suurempi TV-nappula: kun sen painaa päälle, niin se menee sinne (ohjelmaan) suoraan, Maire kommentoi tietokoneen ja sovelluksen käyttöä.

Tänään Maire otti tottuneesti kotoaan videoyhteyden juttukaveriinsa Vaasan Vuorikeskuksen työntekijään. Puheenaiheeksi valittiin tällä kertaa kukat, joita Maire innokkaasti kasvattaa. Välillä videoyhteys otetaan omiin lapsiin tai muihin vanhuksiin, jotka ovat olleet pilotissa mukana.

Maire juttelee videoyhteyden kautta monta kertaa viikossa. Kuva: Merja Siirilä / Yle

– Mä ihan odotan niitä hetkiä, että saan panna sen (sovelluksen) päälle, se on ollut tärkeää minulle. On se piristänyt mun ajatusmaailmaa ja sanat loppuu, kun ei puhu kenellekään. Täällä saa puhua muitten kanssa.

Mairen mukaan vanhusten ei kannata pelätä tietotekniikkaa, koska "ei se tietokone mene rikki, vaikka vääriä nappeja painaisikin". Aktivointi-TV-hankkeeseen kuuluu myös tekninen tuki: apu tulee paikalle, kun sitä pyytää.

– Ja jos se kone oikein menee sekaisin, niin soittaa Karille, niin hän tulee kyllä oikaisemaan sen, Maire naurahtaa ja tarkoittaa projektityöntekijä Kari Nurmesta.

Hyvää kokemusta halutaan levittää

Aktivointi-TV:n avulla vanhus voi ottaa kotoaan osaa monenlaiseen Vuorikeskuksen toimintaan, esimerkiksi jumppaan ja musiikkilähetykseen. Lisäksi tarjolla on opastavia videoklippejä ja livelähetyksiä vaikkapa luontoretkeltä.

Kolmivuotinen pilotti on päättynyt, mutta toiveissa on saada toiminta pysyväksi. Rahoituspäätöstä odotetaan Vaasan kaupungilta vielä ennen kesää.

– Meidän on tarkoitus saada tästä kaupungin pysyvää palvelua ja myös paljon laajemmalle käyttäjäkunnalle. Sinne mahtuu vaikka kuinka paljon ikäihmisiä eli meillä on kapasiteettia ottaa vaikka kuinka paljon osallistujia, kertoo toinen projektityöntekijä Seija Nyqvist.

Palvelussa on ollut pieniä ongelmia, muun muassa videoyhteyden pätkimistä. Kotiin siis tarvitaan hyvä kone ja laajakaistayhteys. Jos toiminta saa Vaasan kaupungilta jatkoa ja käyttäjiä tulee lisää, tarkoituksena on vuokrata vanhuksille riittävän tehokkaita koneita.

Toinen opeteltava asia on videoyhteydessä ilmenevä viive – tosin viiveen voi ottaa myös huumorilla.

– Ei ainakaan toinen voi sanoa heti vastaan, koska siellä ei voi puhua kuin yksi kerrallaan, Maire Kosola nauraa, mutta vakavoituu sitten:

– Se on opettanut minua paljon, että mun on ollut pakko kuunnella lähimmäistä, koska minä puhun päälle hyvin helposti.

Suosittelemme sinulle