Pohjanmaan Vasemmisto ottaa vielä loppukirin ennen sunnuntain varsinaista eurovaalipäivää. Piirin varapuheenjohtaja, seinäjokelainen Immanuel Grönlund kertoo, että vaalimainoksia jaetaan viimeisinäkin päivinä siinä toivossa, että joku niitä lukisi ja löytäisi sieltä ehdokkaan, jota äänestää.
Verkkaisa ennakkoäänestystahti povaa Suomeen alhaista äänestysprosenttia. Se harmittaa vasemmistoliittoa.
– Onhan se huolestuttavaa, sillä meille on perinteisesti etua korkeasta äänestysprosentista. Vasemmistossa on paljon sellaisia ihmisiä, jotka jättävät varsinkin EU-vaaleissa äänestämättä. Se ei ole hyvä asia, sillä EU-intoilijapuolueiden kannattajat äänestävät varmasti, jolloin heidän osuus on suurempi, Immanuel Grönlund pohtii.
Immanuel Grönlund kuvaa Euroopan unionia hyväksi ylikansalliseksi organisaatioksi, kunhan sen toiminta saataisiin nykyistä demokraattisemmaksi ja toimimaan vastapainona ylikansalliselle markkinataloudelle.
Euromaat samanarvoisiksi
Nuori vasemmistopoliitikko löytää Vasemmistoliiton europolitiikasta lukuisia eroja verrattuna Suomen suurimpiin puolueihin.
– Työväen edut on meillä tärkeä asia. Minimitoimeentulotaso pitää olla Euroopan laajuinen; samat työehdot ja minimipalkkataso joka maahan suhteessa paikalliseen elintasoon. Myös jäsenmaiden sosiaaliturva pitää olla kunnossa. Tältä osin EU-politiikkamme eroaa eniten muista puolueista. Me haluamme sosiaaliturvaa myös köyhille espanjalaisille, Immanuel Grönlund huomauttaa.
Suurista puolueista Grönlund näkee perussuomalaiset hyvin etäällä vasemmistoliiton arvoista.
– Perussuomalaisiin verrattuna europolitiikkamme eroaa melkein kaikilla tasoilla. Perussuomalaisten puheet ja teot eivät kohtaa. Heidän työväenluokkaisuudestaan puuttuu sosialismi. He eivät käytännössä aja työttömien, köyhien tai eläkeläisten asioita, vaikka he näiden äänillä pyrkivät menestymään. Perussuomalaiset ovat kaikkea muuta kuin työväenluokan puolue.
– Lisäksi perusssuomalaisten suhtautuminen Etelä-Euroopan maiden kansalaisiin on hyvin erilaista kuin vasemmistoliittolaisilla.
Nato jakaa puolueita ja äänestäjiä
Vasemmisto kieltää jyrkästi Natoon liittymisen. Immanuel Grönlundin mukaan Suomen pitää harjoittaa puolustuspolitiikkaa, ei hyökkäyspolitiikkaa. Grönlund uskoo, että Nato jakaa paitsi puolueita myös eurovaalien äänestäjiä.
– Uskoisin, että valtaosa suomalaisista vastustaa Natoon liittymistä. Toivottavasti noita ääniä kerääntyy myös vasemmistolle.
– Nato ei tarjoa Suomelle mitään. Puhutaan, että Nato-maihin ei ole koskaan hyökätty. Isoon-Britanniaan hyökättiin 1980-luvulla ja 1950-luvulla Nato-maat Kreikka ja Turkki sotivat keskenään. En tiedä, mihin nämä esimerkikit ovat unohtuneet Nato-maiden koskemattomuudesta puhuttaessa.
Suvaitsevaisuuden tiellä
Immanuel Grönlundia pitää kiinni vasemmistoliitossa ennen kaikkea puolueen arvot. Grönlund pitää puoluettaan suvaitsevaisena puolueena.
Pohjanmaalla se saattaa olla vähän pään hakkaamista kiveen.
Immanuel Grönlund, Pohjanmaan Vasemmiston varapuheenjohtaja
– Teemme töitä heikkojen puolesta ja tasa-arvon edistämiseksi. Pohjanmaalla se saattaa olla vähän pään hakkaamista kiveen, mutta uskon, että pikku hiljaa avarakatseisuus täälläkin lisääntyy.
Grönlund muistuttaa vasemmistoliiton pohtineen viime aikoina erityisesti seksuaalivähemmistöjen ja maahanmuuttajien asemaa – työttömiä unohtamatta.
– Työttömyys on jo niin runsasta, että jokainen tuntee työttömiä. Siitä huolimatta meillä työttömiä pidetään alempana ihmisluokkana, hän heittää.
Nuoria mukana – keski-ikäisiä puuttuu
Immanuel Grönlund kertoo, että Pohjanmaan Vasemmistossa samoin kuin emäpuolueessakin on tällä hetkellä melko vilkasta nuorisotoimintaa.
– Sen sijaan viisikymppiset puuttuvat. Nuoria ja taas vähän iäkkäämpiä on toiminnassa tällä hetkellä mukana.
Vaasan vaalipiirin kunnissa istuu 25 Vasemmistoliiton valtuutettua.
Pohjanmaan Vasemmistolla on eurovaaleissa oma ehdokas. Hän on kokkolalainen tutkija, psykologian tohtori Eila Aarnos, joka ilmoitti osallistumisestaan jo vuosi sitten. Vasemmistoliitolla ei ole kuluneella vaalikaudella ollut omaa europarlamentaarikkoa, edellinen vasemmistomeppi oli Esko Seppänen.