Lomaa tarvitaan työstä palautumiseen. Latautumista tarvitsee paitsi keho, myös mieli.
Lomalla soraääniä poistuu aivoista, jolloin on aikaa kuunnella niitä hyvin syviä ajatuksia.
Ilona Rauhala, psykologi
– Kun elämme arjessa ja olemme hektisessä työelämässä mukana, niin aivoissamme on aika paljon soraääniä. Lomalla, kun elimistö rauhoittuu, on aikaa, on tilaa, myöskin aivot rauhoittuvat. Soraääniä poistuu aivoista, jolloin on aikaa kuunnella niitä hyvin olennaisia, syviä ajatuksia, kuvailee psykologi Ilona Rauhala.
Ja kun aivot latautuvat, voi alkaa tapahtua kummia.
– Voi olla vähän vaikeaa kuunnella ihan oikeasti omia ääniään, koska kaikki äänet ei ole välttämättä niin mukaviakaan. Mutta kannattaa uskaltaa tehdä se, Ilona Rauhala kannustaa.
Laiturinnokasta kohti muutosta
Laiturinnokassa tai uima-altaan reunalla kiteytyy helposti ajatus muutoksesta. Tyypillisesti ihmiset pohtivat ihmissuhteita ja työtä. Esimerkiksi avioeroja haetaan lomien jälkeen elokuussa enemmän kuin muuna aikana. Myös asuinpaikka, ruokavalio ja elämäntapa mietityttävätlomalaisia. Loistoajatusta ei silti pidä sännätä toteuttamaan suin päin.
Kannustan ihmisiä ottamaan kiinni siitä energiasta ja tunteesta, mikä oli siellä lomalla.
Henrika Tonder, elämänvalmentaja
– Hyvätkin ideat vaativat paljon työtä ja sitoutumista. Esimerkiksi eropäätöstä tai työpaikasta irtisanoutumista ei kannata tehdä hetken mielijohteesta. Niitä kannattaa lähteä suunnittelemaan ja miettimään, miten ne mahdollisesti toteuttaisi maltillisesti ja rauhallisesti, sanoo Ilona Rauhala.
Muutos voi myös olla näennäisesti pieni, vaikka päätös olla paremmin läsnä nykyhetkessä omana itsenään.
– Pitäisi kuunnella, mikä meidät saa eläväksi. Ja ruveta valitsemaan yhä enemmän ja enemmän sitä, mikä saa meidät onnellisiksi, neuvoo elämänvalmentaja Henrika Tonder.
Varaudu muutoksen vastustukseen
Kun muutosta alkaa toteuttaa, on syytä varautua myös vastustukseen.
Joskus täytyy myös kestää sitä, että läheiset eivät pidä niistä valinnoista.
Ilona Rauhala, psykologi
– Meidän kenenkään tehtävä ei ole ensisijaisesti huolehtia muiden ihmisten tarpeista vaan omista tarpeista, ja kuunnella niitä. Joskus täytyy myös kestää sitä, että läheiset ei pidä niistä valinnoista, jotka kuitenkin itselle voi olla tosi tärkeitä, muistuttaa psykologi Ilona Rauhala.
Muutokseen ryhtyvän kannattaakin hankkia tukea päätökseensä vaikka ystäviltä tai ammattilaisilta, jos lähipiiri ei sitä pysty tarjoamaan.
Tuo lomatunnelmaa myös arkeen
Miten niitä omia, syviä ajatuksia sitten kuulisi parhaiten? Ainakaan lomapäiviä ei pitäisi ahtaa täyteen tekemistä ja menemistä.
Olla siinä laiturilla ja katsoa, kun sudenkorennot tanssivat, ja oikeasti kuunnella, että mikä on minulle tärkeää juuri nyt.
Ilona Rauhala, psykologi
– Lomalla olisi tärkeää antaa itselleen lupa kiireettömään aikaan, ehkä vähän spontaaniin elämään. Sellaiseen, että voisi tehdä asioita hetken mielijohteesta tai olla siinä laiturilla ja katsoa, kun sudenkorennot tanssivat, ja oikeasti kuunnella, että mikä on mulle tärkeää juuri nyt ja minkälaisten asioiden haluaisin toteutuvan elämässä, neuvoo psykologi Ilona Rauhala.
Elämänvalmentaja Henrika Tonder rohkaisee miettimään, miten ihanaa lomatunnelmaa voisi elää joka päivä, myös arjen keskellä.
– Kannustan ihmisiä ottamaan siitä energiasta ja tunteesta kiinni, mikä oli siellä lomalla. Mitä jos voisikin luoda sitä tunnetta ja fiilistä elämään joka päivä?