Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Selfien ottaminen vaalikopissa on luvatonta

Selfien eli netissä jaettavan omakuvan ottaminen äänestyskopissa on noussut ilmiöksi Eurovaalien ennakkoäänestyksessä. Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläisen mukaan kopissa kuvaaminen on yksiselitteisesti kiellettyä.

Kolme ihmistä vaalikopeissa jalat näkyvissä.
Kuva: Yle
Vesa Sundqvist
Avaa Yle-sovelluksessa

Sosiaalisen median sivustoilla on alkanut levitä äänestyskopissa otettuja omakuvia, joissa osassa näkyy kuvatun henkilön lisäksi jopa äänestyslippuun kirjoitettu äänestysnumero. Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen tuntee ilmiön, mutta ei pidä sitä kovin yleisenä.

Jääskeläisen mukaan äänestyskopissa kuvaaminen on kiellettyä.

- Kuvaaminen äänestyspaikalla on sallittua ainoastaan silloin, jos vaalivirkailijat siihen antavat luvan, ja se koskee myös äänestyskoppia, Jääskeläinen toteaa.

Lupaa omakuvan ottamiseen on turha kysyä, koska toimitsijat eivät sitä antaisi, sanoo Jääskeläinen. Toisaalta Jääskeläinen myöntää, että kuvien ottamista on vaikea valvoa, koska vaalivirkailijat eivät voi mennä äänestyskoppiiin katsomaan mitä siellä tapahtuu.

Ongelmallisena kuvien ottamista Jääskeläinen pitää perustuslain turvaaman vaalisalaisuuden säilymisen kannalta.

Voisi ajatella esimerkiksi, että selfietä, jossa näkyy äänestyslippuun kirjoitettu numero, voitaisiin käyttää äänten myymiseen. Kunnollista todistusvoimaa tällaisella kuvalla ei kuitenkaan olisi, koska äänestäjä voi kuvan ottamisen jälkeen repiä lipun ja äänestää toista numeroa uudella lipulla.

- Jotta se onnistuisi kauppamielessä täydellisesti, niin pitäisi kuvata, että nimenomaan tuo lippu on pudotettu uurnaan tai suljettu vaalikuoreen ja sitä ei pystytä kuvaamaan, sanoo Jääskeläinen.

Jääskeläinen korostaa, että perustuslain vaalisalaisuuden ajatus on nimenomaan, että kukaan ei saa todistetusti tietää, mitä joku toinen on äänestänyt.

- Voit kertoa vaimollesi, suvullesi tai ystävillesi, että olet äänestänyt ihan mitä tahansa, kuitenkin olet saattanut äänestää ihan jotain muuta. Se on se vaalisalaisuuden hienous, että et pysty sitä jälkikäteen todistamaan yhtään millään eikä kukaan muukaan pysty sitä todistamaan, Jääskeläinen valaisee.

Äänestysselfieiden myönteisenä puolena on nähty, että ne lisäävät vaali-innostusta ja omalla tavallaan kehottavat muitakin äänestämään. Tyhjien lappujen kuvaamista Jääskeläinenkään ei pidä ihan niin pahana.

- Tuossa näen vähän vähemmän pahaa, mutta pahaa siinä on se, että väärässä paikassa kuvaillaan. Kyllä sen sanoman voisi varmaan niille kavereille muullakin tavalla välittää kuin tuolla.

Suosittelemme sinulle