Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Kiinassa pommeja markkinatorille – kymmeniä kuolleita

Kiinan uiguurikapinallisten uskotaan tehneen uuden iskun maakuntansa pääkaupungissa. Hyökkääjät heittelivät autosta pommeja markkinatorille.

Kartta.
Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tuntemattomat hyökkääjät ovat tehneet tuhoisan terrori-iskun Kiinan länsiosassa. Kuolonuhreja on ainakin 31 ja loukkaantuneita lähes sata, kertoo virallinen uutistoimisto Xinhua.

Xinjiangin maakunnan pääkaupungissa Urumqissa hyökkääjät ajoivat kahdella maastoajoneuvolla torille kokoontuneeseen väkijoukkoon. Samalla autoista heitettiin torille useita pommeja. Yhden auton kerrotaan räjähtäneen.

Isku tehtiin Urumqin Kulttuuripalatsin edustalla olevalla avoimella torilla, mihin ihmisiä oli tullut tekemään aamuostoksia.

Xinjiangin maakunnassa on viime vuosina ollut levotonta ja erilaisia terrori-iskuja on tapahtunut tuon tuosta. Viimeksi 30. huhtikuuta hyökkääjät iskivät pommein ja veitsin Urumqin rautatieasemalle, missä kolme ihmistä kuoli ja 79 sai vammoja. Kiinan johto tehosti turvatoimia.

Uiguurit vastustavat Kiinan toimia

Kiinan viranomaiset syyttävät iskuista uskonnollisia ääriaineksia, jotka saavat tukea ulkomailta. Noin 40 prosenttia Xinjiangin väestöstä on uiguureja, joiden uskonto on islam. Uiguurit sanovat Kiinan johdon tukahduttavan heidän uskontoaan ja kulttuuriaan. Aiemmin enemmistö asukkaista oli uiguureja, osuutta on laskenut han-kiinalaisten asuttaminen etenkin maakunnan pohjoisosaan.

Yhdysvaltain rahoittama Radio Free Asia kertoo, että Kiinan poliisi avasi tiistaina tulen kohti satoja mielenosoittajia Aksussa, läntisessa Xinjiagissa. Uiguurimielenosoittajat vastustivat raportin mukaan paikallisviranomaisten kampanjaa huivin käyttö ja parraskasvatusta vastaan. Silminnäkijöiden mukaan ainakin neljä ihmistä kuoli. 

Uiguurien suunnittelemina pidetyt iskut ovat levinneet myös Xinjiangin ulkopuolelle. Verisin isku tapahtui maaliskuussa eteläisessä Yunnanin maakunnassa. Yli 30 ihmistä kuoli veitsi-iskussa Kunmingin raitatieasemalla.

Turvatoimia on lisätty kaikkialla Kiinassa, etenkin suurkaupungeissa. Esimerkiksi Pekingissä Tiananmenin aukion läheisiä risteyksiä valvovat poliisin aseistetut erikoisjoukot. Useissa kaupungeissa poliisi on saanut parin viime kuukauden aikana luvan kantaa asetta. 

Suosittelemme sinulle