Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Sosiologian tohtori Jussi Ronkainen: Maahanmuuttajille yrittäminen ja työn tekeminen uudessa yhteiskunnassa on jopa kantaväestöä tärkeämpää

Minnesotassa yrityksen perustaminen ei vaadi samanlaista paperinpyöritystä ja lupakaaosta kuin Suomessa. Pienyrittäjyydellä on Yhdysvalloissa myös erilainen perinne, hyväksyntä ja tuki kuin Suomessa. Suomessa kotouttamispalveluissa somaleita ei usein edes osata ohjata yrittäjyyteen.

Sosiologian tohtori Jussi Ronkainen
Sosiologian tohtori Jussi Ronkainen Kuva: Pekka Havukainen / Yle
Yle Etelä-Savo
Avaa Yle-sovelluksessa

Somalit ovat perinteistä yrittäjäkansaa. Viimeisimpien tilastojen mukaan Suomessa oli kuitenkin vain 27 rekisteröitynyttä somaliyrittäjää. Ero esimerkiksi Yhdysvaltoihin on silmiinpistävä.

Mikkelin ammattikorkeakoulun nuorisoalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Juvenia ja Itä-Suomen yliopisto tutkivat parhaillaan somaliyhteisöjä Suomessa ja Minnesotassa. Minnesotan osavaltiossa on Yhdysvaltojen suurin somalikeskittymä. Siellä monet somalit ovat aktiivisia kaupan alan yrittäjiä ja heihin on iskostunut usko ”American Dreamiin” – jos vain työskentelet tarpeeksi ahkerasti, voit saavuttaa unelmasi. Minnesotassa somalit pyörittävät satoja yrityksiä. Jos somaliyrittäjien määrä suhteessa heidän asukaslukuunsa olisi sama Suomessa kuin Minnesotan osavaltiossa, Suomessa pitäisi olla lähes kymmenen kertaa nykyistä enemmän somaliyrittäjiä.

Suomessa somaleita ei osata ohjata yrittäjyyteen

Minnesotassa yrityksen perustaminen ei vaadi samanlaista paperinpyöritystä ja lupakaaosta kuin Suomessa. Pienyrittäjyydellä on Yhdysvalloissa myös erilainen perinne, hyväksyntä ja tuki kuin Suomessa. Suomessa kotouttamispalveluissa somaleita ei usein edes osata ohjata yrittäjyyteen. Lisäksi saatetaan ajatella, että kielitaito-, koulutus- ja lupavaatimusten takia tie yrittäjyyteen on liian pitkä ja vaikea. Somaleiden yrittäjyyden esteenä ovat myös ennakkoluulot. Yrittäjät tarvitsevat asiakkaita, ja asiakkaan pitää tulla ostoksille, vaikka kaupan omistaja olisi somali. Suomessa somalit kokevat rasismia enemmän kuin mikään muu etninen ryhmä.

Minnesotan somaliyhteisössä on paljon positiivisia esikuvia menestyneistä yrittäjistä. Esikuvat luovat muille positiivista uskoa ja ylpeyttä omasta taustasta. Myös Suomessa on viitteitä vastaavasta kehityksestä, ja sitä pitää tulevaisuudessa tukea. Tällä hetkellä maassamme hukataan voimavaroja, sillä Suomessa koulutettuja ja yrittäjinä kunnianhimoisia somaleita on muuttanut esimerkiksi Yhdysvaltoihin, Isoon-Britanniaan tai Arabiemiraatteihin, jonne he ovat perustaneet menestyviä yrityksiä.

Yhdysvalloissa usea samanaikainen työ ei aina riitä

Yhdysvalloissa myös sosiaaliturvaan ja työehtosopimuksiin liittyvät erot ohjaavat yrittäjyyteen enemmän kuin Suomessa. Järjestelmä osin pakottaa töihin, mutta luo samalla valtavia ihmisoikeus- ja tasa-arvo-ongelmia. Yhdysvalloissa on ihmisryhmiä, jotka tekevät useita matalapalkkatöitä yhtä aikaa, mutta elävät silti köyhyysrajan alapuolella.

Toisinkuin Yhdysvalloissa, Suomessa työttömän on mahdollista elää jokseenkin säällisesti yhteiskunnan tuella. Silti Suomessa maahanmuuttajat perustavat yrityksiä aktiivisemmin kuin kantaväestö. Taustalla on paitsi halu työllistyä, myös usein pakkoyrittäjyys, koska työllistyminen on muuten vaikeaa. 

Suomalaisuus todistetaan työn kautta

Maahanmuuttajille yrittäminen ja työn tekeminen uudessa yhteiskunnassa on jopa kantaväestöä tärkeämpää. Työllistymisen myötä he voivat näyttää olevansa hyödyllisiä kansalaisia ja veronmaksajia. Somalit eivät tässä tee poikkeusta, päinvastoin. Koska he ovat leimatuin etninen ryhmä, heillä on vielä muita ryhmiä suurempi tarve todistaa suomalaisuutensa työn kautta.

Jussi Ronkainen

Kirjoittaja on sosiologian tohtori, joka työskentelee tutkimusyksikön johtajana Mikkelin ammattikorkeakoulun nuorisoalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Juveniassa. Juvenia ja Itä-Suomen yliopisto tutkivat parhaillaan somaleiden kansalaisuutta ja yhteiskunnallista osallisuutta Suomessa ja Minnesotassa Suomen Akatemian rahoituksella.

Kirjoitus on osa Yle Etelä-Savon Tiedon Väärti kolumnisarjaa

Suosittelemme