Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Medvedev: Venäjä ei ole koskaan luvannut Ukrainalle koskemattomuutta

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedevin mukaan länsimaiden usein hihastaan vetämä Budapestin sopimus ei päde Krimin tapahtumissa. Medvedeviä haastateltiin lauantaina venäläisen televisiokanavan uutislähetyksessä.

Venäjän pääministeri Dimitri Medvedev 21. toukokuuta.
Venäjän pääministeri Dimitri Medvedev 21. toukokuuta. Kuva: Dimitri Astakhov / EPA
Anna-Maria Talvio
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev kiistää, että Venäjä olisi luvannut Ukrainalle alueellisen koskemattomuuden. Hänen mielestään Venäjä ei ole näin ollen rikkonut mitään kansainvälisiä sopimuksia.

Medvedev kertoi näkemyksistään lauantaina venäläisen televisiokanavan uutislähetyksen haastattelussa.

Kansainvälinen sopimus, johon pääministeri viittasi, on vuonna 1994 laadittu niin kutsuttu Budapestin sopimus.

Sopimuksen mukaan Yhdysvallat, Venäjä ja Britannia vahvistivat Ukrainan maantieteellisen yhtenäisyyden ja lupasivat suojata tätä ulkopuolista aggressiota vastaan. Maat lupasivat myös olla hyökkäämättä Ukrainaan tai asettamatta taloudellisia pakotteita, joiden tarkoituksena olisi vaikuttaa Ukrainan poliitiikkaan.

– Sopimus syntyi yhden tapahtuman seurauksena: kun Ukraina luopui ydinaseistaan. Sopimuksen allekirjoittivat johtavat ydinasemaat – Ukraina mukaan lukien, Medvedev totesi.

– Mikä järki tässä on? Ukraina luopuu ydinaseistaan, mutta jos ulkopuoliset voimat uhkaavat sitä, niin takaajavaltioiden – Yhdysvaltojen ja Venäjän – odotetaan puolustavan maata, pääministeri selitti.

– Mutta Venäjä tai mikään muukaan maa ei voi koskaan, eikä millään asiakirjoilla, taata alueellista koskemattomuutta millekään valtiolle, Medvedev sanoi.

Medvedevin mukaan Budapestin sopimuksessa Venäjän takuut pätevät ulkopuolisten aggressioiden uhatessa Ukrainaa tai sen itsenäisyyttä

– Krimin tapahtumat ovat kuitenkin täysin eri asia. Ihmiset kokivat olevansa itsenäinen osa Ukrainaa, järjestivät omasta aloitteestaan kansanäänestyksen ja sen nojalla päättivät erota valtiosta, Medvedev muistutti.

– On siis eri asia, ja tästä on maailmalla useita esimerkkejä, kun valtiot jakautuvat. Siitä huolimatta sitoumuksia tai sopimuksia allekirjoitetaan. Tästä syystä moitteet ovat aiheettomia. Venäjä hoitaa velvollisuutensa, Medvedev painotti.

Suosittelemme sinulle