Hyppää sisältöön

Halla-ahon varamies Mika Raatikainen: Meillä on eri linja

Jussi Halla-ahon tilalle eduskuntaan todennäköisesti nouseva Mika Raatikainen suhtautuu maahanmuuttoon ja ruotsin kielen asemaan eri tavoin kuin Halla-aho.

Mika Raatikainen. Kuva: Perussuomalaiset

Eurovaalien ääntenlasku on vielä kesken, mutta vaikuttaa todennäköiseltä, että Jussi Halla-aho (ps.) nousee Brysselin-koneeseen.

Hänen tilalleen eduskuntaan nouseva Mika Raatikainen (ps.) ei tule jatkamaan Halla-ahon työtä eduskunnassa, vaikka Raatikainen paikan Halla-aholta periikin.

Vaalityötä Halla-ahon eteen Raatikainen kieltää kuitenkin tehneensä.

– En ole tuolla turuilla ja toreilla ollut hänen puolestaan kampanjoimassa. Olen keskittynyt työhöni ja Helsingin kaupunginvaltuuston asioihin.

Asiakysymyksissä miehillä on selviä eroja.

– En ole nuiva. Varmaan jollain tavalla olen kriittinen, mutta en minä voi olla nuiva: Minulla on libanonilainen vaimo, äitini on suomenruotsalainen ja lapseni ovat käyneet koulunsa ruotsiksi. Lisäksi olen ollut itse töissä ulkomailla 10 vuotta, Raatikainen kertoo.

Perussuomalaisten erittäin kriittisesti maahanmuuttoon suhtautuneiden ryhmittymä kutsuu itseään nuiviksi. Raatikainen sanoo sovittelevasti, että maahanmuutosta voi keskustella.

– Minulla on maahanmuuttoon erilainen perspektiivi kuin heillä.

Myös ruotsin kielen asemaan Suomessa Raatikainen suhtautuu positiivisemmin kuin Halla-aho.

– Kaikki mikä perustuu vapaaehtoisuuteen, on aina parempi. Mutta en minä ole liittynyt pakkoruotsin vastustajiin. Ruotsin kielen asema on vähän kaksipiippuinen juttu, Raatikainen sanoo.

– Ymmärrän, ettei Itä-Suomessa sitä oikein tarvita, mutta siinäkin on sitten omia ongelmia, kun ihmiset muuttavat Suomen sisällä.

Libanonilainen vaimo

Perussuomalaisten vaalivalvojaisiin Raatikainen on saapunut vaimonsa Stacy Makhoulin kanssa. Elokuussa heillä on avioliittonsa kaksivuotispäivä.

Perussuomalaiset ovat julkisuudessa pitäneet yllä maahanmuuttoon liittyvää keskustelua. Mitä Makhoul ajattelee perussuomalaisista?

– Jos joku kohdistaisi maahanmuuttokritiikkinsä suoraan minua kohtaan, niin silloin minun olisi vastattava. Mutta julkisessa keskustelussa esitettyjä kantoja en voi ottaa henkilökohtaisesti.

Omaa taustaansa Makhoul ei suostu häpeämään.

– Olen äärimmäisen itsevarma ja ylpeä taustastani. Jos joku kysyisi, niin sanoisin heti olevani libanonilainen - ja tulen aina olemaan. Jos se on hänelle ongelma, niin ratkaiskoon ongelmansa ihan itsensä kanssa.

Muiden poliisien joukkoon

Uuteen työhönsä kansanedustajana Raatikainen suhtautuu innostuneesti.

– Uusi homma, ei muuta kuin ääntä päin vaan!, hyväntuulinen Raatikainen hehkuttaa.

Eduskunnassa hän haluaisi keskittyä oikeus- ja koulutuskysymyksiin.

– Olen kollega muiden poliisien kanssa, että aika samanlaiset jutut meillä on mielessä puoluerajoista huolimatta. Minua kiinnostaa oikeusasiat ihan töiden ja opintojen kautta, Turun yliopiston oikeustieteellisessä kirjoilla oleva Raatikainen kertoo.

Eduskunnassa Raatikainen ehtii istumaan alle vuoden ennen seuraavia eduskuntavaaleja.

– Alku menee opiskellessa, että pääsee vähän jyvälle, mistä kansanedustajan hommassa on kyse.

Suosittelemme sinulle