Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Tutkija: Äärioikeistolaisten kyettävä yhteistyöhön, jos haluavat valtaa parlamentissa

Europarlamentin oikean laidan edustajilla on enemmän vaikutusmahdollisuuksia, mikäli he saavat muodostettua yhtenäisiä ryhmiä, arvioi Eurooppa-tutkimuksen verkoston johtaja Juhana Aunesluoma.

Miia Esa
Avaa Yle-sovelluksessa

Äärioikeiston ja -vasemmiston kannatus nousi eri puolilla Eurooppaa sunnuntain eurovaaleissa.

Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkoston johtajan Juhana Aunesluoman mielestä on kiinnostavaa nähdä, löytävätkö oikean laidan liikkeet yhteisen sävelen.

– On puhuttu paljon siitä, että oikealla laidalla ei pystytä yhteistyöhön. Nyt sinne on tullut paljon lisää edustajia ja kannatusta. Jos siellä kyetään luomaan yhtenäisempiä ryhmiä, silloin parlamentin dynamiikka todella muuttuu, Aunesluoma arvioi Ylen aamu-tv:ssä.

– Jos he saavat sinne esimerkiksi kaksi ryhmää ja täysin vapaita edustajia olisi vähemmän, silloin he kykenevät käyttämään huomattavasti enemmän käytännön valtaa Euroopan sisällä.

Aunesluoma huomautti, että oikealla on myös häviäjiä: Euroopan konservatiivien ja reformistien ECR näyttää menettävän paikkoja.

Vasemmistolla ja oikeistolla isoja näkemyseroja

Vaaleissa kannatusta saanut vasemmisto suhtautuu EU:hun maltillisemmin kuin oikealla laidalla olevat EU-vastaiset liikkeet.

Yle Uutisten EU-erikoistoimittaja Susanna Turunen huomautti, että esimerkiksi Kreikassa vasemmistopuolue Syriza vastustaa tiukkaa säästöohjelmaa, muttei halua erota EU:sta eikä eurosta.

Juhana Aunesluoman mukaan Espanjassa hyvin pärjänneen vasemmiston pyrkimys on, että EU hoitaa talouskriisiä nykyistä paremmin.

Suosittelemme sinulle