Hyppää sisältöön

Ämyrock oli hippihenkinen hipsteri jo ennen hipstereitä

Rokkia, rauhaa, rakkautta. Suomen vanhin ilmainen rockfestivaali Ämyrock täyttää tänä kesänä 40 vuotta. Keski-ikäinen festari on edelleen hipsteriyden ytimessä.

Kari Peitsamo Ämyrockissa vuonna 2006
Kuva: Niina Raatikainen
Heidi Kononen,
Nina Keski-Korpela

Hämeenlinnan kaupunginkirjastossa on viikon ajan esillä pieni näyttely, joka juhlistaa 40-vuotiasta Ämyrockia (siirryt toiseen palveluun). Valokuvien kautta hahmottaa sen, kuinka monet sukupolvet, trendit ja ajan henki ovat valuneet Ämyn käsien läpi. Olipa yhteiskunnan tila mikä tahansa, Ämy on pienen puolella, pohtii Ämyn nykyinen varapuheenjohtaja Jolanda Sankari.

– On tosi jännä ajatella, että festari on 40-vuotias ja minä olen vasta 20. On ollut mielenkiintoista päästä kulissien taakse katsomaan, miten festari syntyy, kuinka kaikki tehdään itse.

Megatapahtumien katveessa pienuus, luonnonläheisyys ja perinteiden kunnioittaminen ovat yhä arvossaan. Festari on saatu aikaan 15-25 ihmisen voimin.

– On tosi hienoa, että vielä tänä päivänä pystytään tekemään pienesti. Vaikka ollaankin Facebookissa ja löytyy pieniä piirteitä modernisoitumisesta ja tekniikasta, niin se on omalla tavallaan alkukantaista ja hipsteriä, kun festari on tuollainen erilainen ja tehdään itse. Sitä osaa arvostaa eri tavalla, tulee lämpimämpi fiilis, kun tehdään yhdessä.

Hanoi Rocksista Kari Peitsamoon

Ämyrockin perinteisin artisti on Kari Peitsamo, joka on esiintynyt tapahtumassa yhtäjaksoisesti vuodesta 1986. Neljään vuosikymmeneen mahtuu esiintyjiä, jotka täyttäisivät isommankin areenan.

– On ollut yllätys, kun katsoo listoja, että siellä on ollut esimerkiksi Hanoi Rocks. Nyt tuntuisi ihan hassulta, jos joku sellainen olisi nyt täällä: eihän siitä tulisi mitään, koko Kaupunginpuisto räjähtäisi, kun olisi niin paljon porukkaa, kertoo Sankari.

Yhdenvertaisuuden hengessä

Näyttelyssä kerätään muistoja Ämystä. Nuorelle ämyläiselle historianäyttelyn kokoaminen on syventänyt Ämyn merkitystä.

– Onhan sen tiennyt mitä Ämy ajaa, mutta tuli vielä enemmän oikeasti esiin se, miten tätä tehdään yhdessä. Kun kuuli Tarja Helasen muistoja alkuajoilta, niin tuli jopa hassu olo, miten edelleen on samat ihmiset täällä ja tuntevat toisensa ja yhteishenki on säilynyt kaikki nämä vuodet.

28. kesäkuuta järjestettävä Ämyrock on myös Suomen ensimmäinen reilun kaupan periaatteiden mukaan järjestetty rock-festari. Ämyrock vie tänä kesänä eteenpäin syrjinnän vastaista taistelua.

– Juhlavuoden teema on Syrjinnästä vapaa alue. Kampanjassa halutaan syrjäyttäminen saada pois, oli kyse seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuolesta, rotusyrjinnästä tai muusta, kertoo Jolanda Sankari.

Ämyrockin 40-vuotisjuhlanäyttely on avoinna 31. toukokuuta asti Hämeenlinnan kaupunginkirjastossa.

Suosittelemme sinulle