Hyppää sisältöön

Supersankari Rendeliä saatellaan valkokankaalle Mikkelissä – "Olen herännyt joka aamu sydämentykytykseen"

Mikkeliläinen mainostoimistoyrittäjä aikoo toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa ja saattaa nuorempana kehittelemänsä sarjakuvahahmon valkokankaalle. Kokopitkään elokuvaan on jo kiinnitetty osa näyttelijöistä.

Rendel aiotaan saattaa valkokankaalle Mikkelissä.
Kuva: Juuli Aschan ja Jesse Haaja
Susanna Pekkarinen

Supersankarin valmiin puvun hypistely on saanut Jesse Haajan vakuuttumaan, että käsillä on osittain Mikkeliin sijoittuvan elokuvan toteutuminen.

– Nyt on nähty, että tämä on oikeasti ihan toimiva, eikä tarvitse ryhtyä tekemään komediaa, Haaja sanoo.

Mainostoimistoa pyörittävä Haaja aikoo ohjata elokuvan, mutta käsikirjoittajaa tai näyttelijöitä hän ei vielä paljasta.

– Huomasin yks kaks, että nyt ympärillä on sellaista tietoa, taitoa ja osaamista ja halua, että tämä on mahdollista. Moni tekijä on tästä Etelä-Savon alueelta. Olo on kuin pikkupojalla, toteaa Haaja.

Rendelin hahmo on synkkä

Tarinan runko on jo valmis ja sankarin persoonallisuuspiirteet kirjattu. 15 vuotta sitten sarjakuvaa varten syntynyt Rendelin hahmo on kokenut elokuvaa varten muodonmuutoksen ainakin sisäisen maailmansa osalta.

– Hän on kylmäkiskoinen, tiukka jätkä, mutta kallistuu sankaruuden puolelle tavallaan tietämättään. Hän ei tiedä oikein itsekään, tekeekö hyvää vai pahaa. Hänellä on kuitenkin maailmassa jäljellä enää yksi merkitys, miksi on olemassa, kuvailee Haaja.

Elokuva keskittyy Rendelin sisäisessä maailmassa tapahtuvaan kamppailuun. Koska kyseessä on sankari, Rendel ei voi välttyä suurilta uhrauksilta.

Yhteisörahoitus tavoitteena

Supersankarielokuva on esituotantovaiheessa. Kuvauspaikkoja etsitään, samoin rekvisiittaa ja tuotantoryhmää.

– Sitä isointa ja mukavinta, eli rahoituspuolta rakennetaan jo, mutta toden teolla rahoituksen kerryttäminen alkaa syksyllä, kertoo Haaja.

Elokuvan budjetin Haaja laskee liikkuvan karkeasti arvioituna 200 000 euron ja 0,5 miljoonan välillä. Tarkoituksena ei ole rakentaa efekteihin perustuvaa elokuvaa, mikä pitää kustannuksia kurissa.

– Rahoitusta kerätään yhteisörahoituksena. Lisäksi meillä on yksittäisiä sijoittajia ja tuottajia. Tietysti haemme myös erilaisia kulttuurirahoituksia, toteaa Haaja.

Tuotesijoittelu ja oheistuotteiden myyminen ovat myös rahoitusvalikoimassa.

Supersankareille on tilausta

Haaja uskoo elokuvansa mahdollisuuksiin ja sitä myötä Suomea laajempaan levitykseen, koska tyylilajin edustajia on harvoin tuotettu Euroopassa. Levitystavasta ei vielä ole varmuutta, mutta vielä on auki, nähdäänkö lopputulos elokuvateattereissa.

– Nyt näyttää siltä, että tämä ei olisi jäämässä vain verkkoelokuvaksi. Tilausta tuntuu olevan. Olen yllättynyt tässä viimeisten kuukausien aikana tähän kohdistuneesta kiinnostuksesta. Ensi kertaa maaliskuussa julkaisin jotain asiasta sähköisessä mediassa, ja se lähti rullaamaan aika nopeasti. Aloin saamaan järjettömästi erilaisia yhteydenottoja, sanoo Haaja.

Haaja tunnustaakin heränneensä maaliskuun jälkeen lähes joka aamu sydämentykytykseen.

– Tykytys tulee siitä, että olen ajatellut, että aika iso lupaus nyt joudutaan lunastamaan, mutta toisaalta ehkä tässä käy niin, että kun ollaan tavallaan selkä seinää vasten, niin veikkaan, että saadaan tehtyä tästä sellainen, mitä ei olisi itse ikinä uskottu, kertoo Haaja.

Elokuvan pääkieleksi on valittu suomi, mutta käsikirjoitus on tarkoitus rakentaa niin, että kieli kääntyy helposti englanniksi.

Kuvausryhmään tuskin törmää

Supersankaria tai kuvausryhmää tuskin nähdään Mikkelin katukuvassa kuvausten käynnistyttyä. Kuvaukset tehdään paikoissa, joissa yleisö harvemmin liikkuu.

– Seuraavan vuoden aikana toki tehdään ahkerasti lyhytfilmejä markkinointiin liittyen, ja tuo työ voi tulla vastaan missä vain.

Markkinointipätkien kuvaukset alkavat kesällä ja ne julkaistaan syyskuussa. Itse elokuvan kuvaaminen alkaa vuoden 2015 puolella. Valmista on tarkoitus saada vuonna 2016.

Suosittelemme sinulle