Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Näin pilkot kasvikset oikein

Kasvisten pilkkominen on tarkkaa puuhaa, jossa maltti on valttia. ”Ei kannata matkia sitä, mitä kokkiohjelmissa näkee”, sanoo Ylen aamu-tv:ssä vieraillut ravintolakoulu Perhon lehtori Akis Staboulis.

Jokainen osaa pilkkoa kasviksia kesäiseen ruokapöytään, mutta moni saattaa tehdä sen tahtomattaan itselleen hieman liian vaikeaksi. Miten kasvikset pitäisi oikeaoppisesti pilkkoa? Entä miten veistä pidetään kädessä oikein? Aamu-tv:ssä pillkomistekniikkaa esitteli kokkikoulu Haaga-Perhon kouluttaja Akis Staboulis.
Anna Takala
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaikki alkaa välineistä: leikkuulauta ja veitsi kannattaa valita huolella.

– Leikkuulaudan ei välttämättä tarvitse olla puinen, muovinenkin kelpaa hyvin. Tärkeintä on, että alusta on riittävän paksu ja tukeva, ettei se käpristy, kertoo ravintolakoulu Perhon lehtori Akis Staboulis.

Leikkuulaudan alle voi laittaa kostutetun paperin tai liinan, jotta alusta pysyy paikallaan kasviksia leikatessa, Staboulis neuvoo.

Veitsen valinnassa kannattaa luottaa omaan tuntumaan: veitsen pitää tuntua sopivalta omaan käteen.

Ja sitten niihin kasviksiin. Stabouliksen mielestä sipulin kuoriminen ei ole mikään itsestäänselvyys. Hän opettaakin kaksi tapaa sipulin kuorimiseen. Ensimmäistä voi käyttää, jos sipuli pitää saada käyttöön kokonaisena.

– Pieni osa juuresta pitää jättää sipuliin, se pitää sipulin kasassa. Sitten aloitetaan kuoriminen veitsellä, loput voi ottaa pois käsin, Staboulis opastaa.

Toinen tapa, jota Staboulis itse suosii, ei säilytä sipulia kokonaisena, mutta on muuten nopeampi. Siinä sipuli halkaistaan ja kuoret otetaan pois käsin. Staboulis muistuttaa, että myös sipulin kerrosten välissä oleva ohut kalvo pitää poistaa sipulin pinnalta ennen leikkaamista.

Kun sipulia kuutioidaan, siihen tehdään ensin pitkittäissuuntaisia viiltoja. Sen jälkeen sipuliin tehdään pari poikittaista viiltoa, minkä jälkeen sipuli silputaan kuutioiksi. Kokkiohjelmista tuttuun nopeaan veitsenkäsittelyyn ei sipulia pilkkoessa kannata pyrkiä.

– Ne on usein kokkiohjelmissa nopeutettuja. Itse on parempi tehdä rauhassa ja hyvin, Staboulis neuvoo.

Myöskään porkkanan kuutioimisessa ei ole oikotietä onneen. Ensin porkkanasta otetaan pitkittäissuunnassa pieni kaistale pois, jotta porkkana on helpompi asettaa leikkuulaudalle. Sen jälkeen porkkana viipaloidaan ohuiksi suikaleiksi, joista leikataan kuutioita.

Suosittelemme sinulle