Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Olutkellarin romahtaminen hääti asukkaat Raaseporin linnasta

Arkistosta paljastuneet tiedot kertovat, että Raaseporin linnassa yritettiin keskiajalla uutta asutusta. Yritys päättyi parissa vuodessa, kun osa linnasta romahti.

Raaseporin linna.
Raaseporin linna. Kuva: Yle
Anniina Wallius
Avaa Yle-sovelluksessa

Tutkijat ovat löytäneet Raaseporin linnaa koskevaa uutta arkistotietoa, jonka mukaan linnan lopulliseksi kohtaloksi 1500-luvulla koitui olutkellarin romahtaminen. Kymmeniä tynnyreitä tuhoutui onnettomuudessa, joka lopetti Raaseporin linnan lyhyen renessanssin, kertoo Svenska Yle.

1370-luvulla perustetun Raaseporin linnan on oletettu autioituneen vuonna 1553. Arkistoista on kuitenkin löytynyt tietoja, joiden mukaan asukkaat palasivat kolme vuotta myöhemmin. Kaksi vuotta sen jälkeen, vapun alla, osa linnasta luhistui. 

Olutkellarin menetys oli keskiajalla kova kolaus. Länsi-Uudenmaan maakuntamuseon johtajan Dan Lindholmin mukaan linnan asukkaiden päivittäinen olutannos oli neljä ja puoli litraa. Laatu riippui juojan asemasta: linnanvouti sai täyteläisintä olutta, työläiset saivat tyytyä tämän päivän pilsnerin vahvuiseen juomaan.

Arkeologit palaavat Raaseporiin tänä kesänä. Tällä kertaa keskitytään linnan itäpuoliseen alueeseen, ja myös harrastajat ovat tervetulleita osallistumaan kaivauksiin.

– Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus arkeologiasta kiinnostuneille. Raasepori oli keskiajalla pitkän matkan matkalaisten keskus ja paljon tärkeämpi paikka, kun nyt osaamme kuvitellakaan. Maaperää ei ole muokattu, vaan se on saanut olla suhteellisen rauhassa, Lindholm sanoo.

Länsi-Uusimaan maakuntamuseon lisäksi kaivausten järjestäjiä ovat Hangon kesäyliopisto ja Helsingin yliopisto.

Suosittelemme