Hyppää sisältöön

Presidentti Niinistö: Kahdeksan vuotta on elvytetty, emme ole elpyneet

Presidentti Sauli Niinistön mukaan valtionyhtiöiden myyntitulojen käyttö elvytykseen kannattaa, jos on vakuuttunut siitä, että tulot tuottavat uudessa paikassa enemmän. Niinistö kertoi myös näkevänsä merkkejä uuden yrittäjähengen kasvusta Suomessa.

Sauli Niinistö.
Elina Päivinen

Presidentti Sauli Niinistö muistutti, että valtionomistusten myynnistä elvytykseen esitetyt summat ovat hyvin pieniä verrattuna siihen, mitä valtio muutoin elvyttää, eli tekee velkaa. Niinistö peräsi rakenteellisten uudistusten toimeenpanoa.

– Jos päättäväisyys tehdä rakenteellisia uudistuksia vaatii hetkellisen piritysruiskeen, esimerkiksi 200 miljoonaa euroa, vahinko ei ole suuri, Niinistö sanoi Yle TV1:n Ykkösaamussa.

Niinistön mukaan on kuitenkin lähdettävä siitä, että tehdään niitä rakenteellisia uudistuksia, jotka ovat olleet puheissa jo parin hallituksen ajan.

– Minä uskon ja luotan, että heti kesästä lähtien alamme nähdä päättäväisiä tekijöitä.

"Uusi yrittäjähenki on kasvamassa"

Presidentti Niinistö kertoi näkevänsä merkkejä uudenlaisesta yrittäjäajattelusta nuorten keskuudessa.

– Jos katsotaan korkeasti koulutettua nuorta sukupolvea, yhtäkkiä yritteliäisyys on noussut uuteen kukoistukseen ja halutuksi asiaksi, presidentti totesi.

Hän vertasi tilannetta 90-luvun alun lamaan, josta noustiin myös asenteita muuttamalla.

– Sehän on vanha teoria, että ihmiset havahtuvat ongelmiin, vasta kun ne ovat ihan kasvojen edessä, Niinistö sanoi.

Venäjä-pakotteiden vaikutuksia on laskettu

Jos EU päättää asettaa Venäjälle todellisia kauppapakotteita, presidentti Niinistön mukaan niiden vaikutuksia Suomen talouteen on vaikea arvioida.

– Emme voi laskea vain EU:n asettamien pakotteiden vaikutuksia, vaan täytyy ymmärtää, että tulee myös vastapakotteita, joiden vaikutukset ovat meille arvaamattomia, Niinistö sanoi.

Hänen mukaansa valtioneuvosto ja Suomen pankki ovat tehneet laskelmia eri skenaarioista, eivätkä niiden tulokset ole miellyttäviä Suomelle.

Suosittelemme sinulle