Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Afganistanin rauhanneuvottelija kiittää Yhdysvaltain ja Talibanien vankienvaihtoa - Yhdysvalloissa myös kritiikkiä

Yhdysvallat vapautti Guantanamon vankileiriltään viisi vaikutusvaltaisina pidettyä Taliban-vankia vastineeksi siitä, että Taliban päästi vapaaksi viisi vuotta sitten vangitsemansa yhdysvaltalaiskersantin.

Jani Bergdahl, Bob Bergdahl ja Barack Obama tiedotustilaisuudessa Washingtonissa.
Bowe Bergdahlin vanhemmat Jani Bergdahl (vas.) ja Bob Bergdahl pitivät tiedotustilaisuuden presidentti Barack Obaman kanssa Washingtonissa lauantaina. Kuva: John Harrington / EPA
Katriina Töyrylä
Avaa Yle-sovelluksessa

Afganistanin hallituksen rauhanneuvottelija uskoo, että viiden Taliban-vangin lauantainen vapauttaminen vankienvaihdossa Yhdysvaltojen kanssa voi auttaa saamaan rauhanneuvottelut käyntiin Taliban-kapinallisten kanssa.

Yhdysvallat vapautti Guantanamon vankileirillä olleet afganistanilaisvangit vastineeksi siitä, että Taliban vapautti viisi vuotta sitten vangitsemansa yhdysvaltalaisen kersantin Bowe Berghdalin.

- Uskon, ettää tämä osoittaa kaikkien osapuolten tahtoa rakentaa luottamusta ja käynnistää rauhanneuvottelut lähitulevaisuudessa, rauhanneuvotteluista vastaavan hallituksen neuvoston jäsen Ismail Qasmiyar sanoo uutistoimisto AFP:lle.

Erityisesti vankienvaihto osoittaa hänen mukaansa Afganistanin hallituksen sitoutumista rauhanneuvotteluihin.

Republikaaneilta kritiikkiä

Sopuun vankien vaihdosta päästiin Qatarin välityksellä. Vapautetut Taliban-vangit vietiin Qatariin, jossa heidän toimintaansa ja liikkumistaan yhdysvaltalaisten mukaan rajoitetaan.

- Qatarin hallitus on vakuuttanut, että se ryhtyy toimiin kansallisen turvallisuutemme suojelemiseksi, presidentti Barack Obama kertoi kiittäessään Qataria ja Afganistania Bergdahlin vapauttamisesta.

Jotkut Yhdysvaltain kongressin repubilkaaniedustajat ovat kuitenkin arvostelleet vankienvaihtosopimusta.

Senaattori John McCain kiittää Bergdahlin vapauttamista, mutta kutsuu vapautettuja afganistanilaisia kovapintaisiksi terroristeiksi. Hän kysyy, mihin toimiin on ryhdytty sen varmistamiseksi, etteivät he palaa koskaan taistelemaan Yhdysvaltoja ja sen kumppaneja vastaan.

Kongressiedustaja Mike Rogers puolestaan arvostelee sitä, että terroristit voivat saada lisäyllykkeen ottaa yhdysvaltalaisia vangiksi.

Guantanamosta vapautettua viisikkoa pidetään vaikutusvaltaisina hahmoina ääri-islamilaisessa Taliban-liikkeessa. AFP:n pakistanilainen Taliban-lähde sanoo, että kaikki viisi työskentelivät Afganistania johtaneessa Taliban-hallinnossa, joka syrjäytettiin vuonna 2001 Yhdysvaltain johtamassa hyökkäyksessä.

Viisikon vapauttamisen jälkeen Guantanamon vankileirille jää 149 vankia, joista 12 on afganistanilaisia.

Yhdysvallat perusti runsaasti arvostelua herättäneen vankileirin terrorismiepäiltyjen pidättämistä varten sen jälkeen, kun Yhdysvaltoihin oli tehty terrori-iskuja syyskuussa 2001 ja maa oli käynnistänyt hyökkäyksen Afganistaniin Talibanin syrjäyttämiseksi vallasta.

Yhdysvallat valmistautuu parhaillaan vetämään joukkojaan Afganistanista. Joukkojen määrä on tarkoitus supistaa ensi vuonna 32 000:sta noin 9 800:aan ja kokonaan Yhdysvaltojen on tarkoitus lähteä maasta vuoden 2016 loppuun mennessä, 15 vuotta operaation alkamisen jälkeen.

Suosittelemme