Hyppää sisältöön

Hoivakoti kuntoon -projekti poiki yli 150 ehdotusta – muutoskohde löytyi Somerolta

A-studio tarjosi huhtikuussa hoivakodeille tilaisuutta muuttaa vanhusten arkea paremmaksi. Ehdotuksia muutettavaksi hoivakodiksi tuli peräti yli 150 – Helsingistä Inariin. Valituksi tuli somerolainen hoivakoti Tervaskanto, jonka arjen muuttumista seurataan tv:ssä ja netissä syksyn ajan. Samalla haastamme muutkin hoivakodit mukaan kokeilemaan somerolaista mallia.

Someron Tervaskannossa asuu 60 vanhusta, jotka tarvitsevat ympärivuorokautista hoivaa.

Hanke lähti liikkeelle maaliskuun lopussa, jolloin A-studio ilmoitti hakevansa hoivakotia muutoskohteeksi. Miten hoivakodin usein kiireistä ja ikävää arkea voisi parantaa lisäämättä kuitenkaan työntekijöitä? Miten kohennettaisiin vanhusten elämänlaatua ja samalla henkilökunnan työssä viihtymistä? Miten laitoshoidon purkamisesta päästäisiin siihen, että vanhukset voisivat tuntea hoivakodin oikeaksi kodikseen?

Hoivakodeissa asuville vanhuksille toivottiin A-studioon tulleissa ehdotuksissa muun muassa enemmän tekemistä ja virkistystä sekä ulkoilua, liikuntaa, vaihtelua ruokaan ja lääkkeiden karsimista. Monet kaipasivat muutosta hoitokulttuuriin ja asenteisiin.

Muun muassa näihin asioihin lähdetään etsimään ratkaisuja kolmen hoivakotiprojektiin valitun asiantuntijan kanssa. Asiantuntijat ovat geriatrian professori Jaakko Valvanne sekä työyhteisökouluttajat Anna Pylkkänen ja Taina Semi. Valvanteen esittelyn löydät täältä, Pylkkäsen täältä ja Semin täältä.

Ehdotuksia uudistettavaksi hoivakodiksi lähettivät ennen muuta omaiset, mutta mukaan ilmoittautui myös monia työyhteisöjä.

Viesteistä kävi ilmi, että henkilökunta olisi innostunut juuri tällaisesta kehittämistyöstä:

Mahtava tilaisuus, tuhannen taalan paikka saada uusia näkökulmia!

Olemme etsineet innoittajaa, emme vain ole tienneet, mikä se on ja nyt tiedämme. Pitkästä aikaa näen loistetta henkilökunnan silmissä – jo siitä että me kaikki olemme käyneet lukemassa hakuilmoituksen.

Meiltä löytyisi innokkaita osallistujia tällaiseen projektiin, ja se varmasti antaisi myös kriittisille omaisille viestin, että olemme valmiita ja halukkaita muuttumaan ja oppimaan uutta.

Olisimme kovasti mielellämme mukana kehittämässä toimintaamme paremmaksi ja tekemässä iloista vallankumousta huippuammattilaisten kanssa sekä kertomassa ja avaamassa vanhustenhoidon nykytilaa koko Suomen kansalle.

Pystyimme valitsemaan hyvistä ehdokkaista asiantuntijoiden valmennukseen vain yhden hoivakodin, jonka muutoksesta kuvataan syksyllä tv-sarjaa. Kehittämistyön etenemistä seurataan tiiviisti myös netissä. Samalla muille hoivakodeille annetaan ohjeita siihen, miten muutos olisi mahdollista toteuttaa.

Hoivakodit saavat myös tilaisuuden jakaa muille hyviä ja huonoja kokemuksia – mikä toimii ja mikä ei.

Syksyllä ovet avautuvat siis somerolaiseen hoivakotiin Tervaskantoon. Se on varsin tavallinen kunnallinen hoivakoti, joka on neljä vuotta sitten muutettu laitoksesta tehostetun palveluasumisen yksiköksi. Asukkaat saavat Tervaskannossa ympärivuorokautista hoivaa.

Kehittämistyötä Tervaskannossa ei ole arjen keskellä ja esimiesten vaihtuessa ehditty tehdä. Henkilökunta on kuitenkin valmis hoitokulttuurin muutokseen.

– Tässä porukassa on hyvä henki, ollaan kehitysmyönteisiä, me voidaan saada tästä tosi paljon irti, arvelee palveluasumisen esimies Susanna Kaunisto.

Henkilökunta odottaakin projektilta suurta muutosta hoivakodin toimintaan.

Tervetuloa seuraamaan vanhustyön vallankumousta Somerolla tv-ohjelmissa ja netissä tulevana syksynä!

Suosittelemme sinulle