Hyppää sisältöön

Billnäsin ruukki sulkee ovensa – ainakin toviksi

Billnäsin ruukki Raaseporissa lopettaa toimintansa ensi syksynä. Kaavoituksen pysähtyminen ja toteutumaton tonttikauppa estävät toiminnan jatkamisen. Majoitus-, tapahtuma- ja ravintolatoiminta saattaa kuitenkin elpyä uudelleen.

Billnäsin vanha konttorirakennus on kunnostettu hotellikäyttöön.
Kuva: Yle
Yle Helsinki

Billnäsin ruukki -yhtiö lopettaa majoitus-, tapahtuma- ja ravintolatoiminnan kulttuurihistoriallisesti merkittävällä ruukkialueella Raaseporissa. Suurimmiksi syiksi yritys kertoo alueen kaavoitusprosessin viivästymisen ja toteutumattoman tonttikaupan Fiskars Oyj:n kanssa. Valot sammuvat ja portit sulkeutuvat Billnäsin ruukilla 23.10.

Toiminta aloitetaan uudestaan, kun edellytykset sen kehittämiseksi kestävälle pohjalle ovat olemassa.

– Töitä tehdään sen eteen, että kaavoitus- ja tonttiasiat saadaan ratkaistua ja ruukin toiminta avata uudelleen, Billnäsin Ruukki -yhtiön omistaja Olli Muurainen kertoo. Hän ennustaa, että se voisi tapahtua aikaisintaan parin vuoden kuluttua.

Billnäsin ruukki sijaitsee joen ja tien välissä ahtaassa raossa ja tarvitsisi tonttia, johon voisi sijoittaa uudisrakennuksia tai pysäköintipaikkoja.

Ympärillä paljon jännitteitä

– Vanha historiallinen asia on virittänyt naapurit ja viranomaiset vahvoihin odotuksiin ja tunteisiin. Tämä sekamelska on melkoinen ja siksi ympärillä on niin paljon jännitteitä, Muurainen pohtii kaavoituksen ja tonttikaupan kangertelua.

Billnäsin ruukkia on kunnostettu vuosia ja alueella on otettu majoitus- ja ravintolakäyttöön useita vanhoja rakennuksia.

Käytännössä lopetuspäätös tarkoittaa sitä, että ravintola- ja majoitustoiminta Billnäsin ruukilla loppuu kokonaan ja rakennukset suljetaan ja suojataan. Lämmitetyissä kiinteistöissä tullaan pitämään yllä minimilämpö, etteivät ne vahingoitu käyttämättöminä ollessaan. Uusia korjaus- ja kunnostustöitäkään ei aloiteta.

Työntekijöiden kanssa on sovittu töiden loppumisesta lokakuun loppuun mennessä.

– Kaikkien kannalta olisi hyvä, että päästäisiin korjaamaan kulttuurihistoriallisesti merkittävää ruukkia ja saataisiin työpaikkoja Raaseporiin, jonne niitä kaivataan, Muurainen pohtii.

Suosittelemme sinulle