Hyppää sisältöön

Nordea arvioi Suomen olevan jo lamassa

Suomen talous supistuu jo kolmatta vuotta perättäin. Nordean pääekonomistin Aki Kangasharjun mukaan Suomen luottoluokituksen laskeminen ei ole poissuljettu vaihtoehto.

Nordea-kyltti
Kuva: Essi Peijariniemi / Yle
Hanna Hanhinen

Nordean talousennusteen mukaan laman tunnusmerkit täyttyvät Suomessa. Nordean ekonomistit kertovat, että kuluva vuosi on jo kolmas perättäinen vuosi, jolloin talous supistuu. Nordean mukaan kokonaistuotannon määrä joko vähenee tai pysyy ennallaan 10 vuosineljänneksen ajan peräkkäin.

– Lamalle ei ole virallista määritelmää, mutta sen tunnusmerkit täyttyvät Suomessa. BKT supistuu 0,5 prosenttia vuonna 2014, sanoo Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju tiedotteessa.

Suomi on ollut taantumassa jo jonkin aikaa. Tilastokeskuksen mukaan taantuma tarkoittaa talouden supistumista kahtena peräkkäisenä vuosineljänneksenä. Suomen talous kutistui Tilastokeskuksen mukaan tammi-maaliskuussa ja niin tapahtui myös viime vuoden lopulla.

Rakenneuudistuksiin puhtia

Rakenneuudistuksiin pitäisi ekonomistien mielestä saada puhtia. Kangasharjun mukaan ongelmat eivät ratkea julkisen sektorin kulutusta tai investointeja lisäävällä elvytyksellä.

– Jos halutaan elvyttää, on alennettava veroja, mikä luo talouteen dynamiikkaa yhdessä rakenneuudistusten kanssa, Kangasharju kertoo.

Hän sanoo, että Suomen uudistukset ja Venäjän talous ovat hidastuneet, ja siksi Suomen valtio on velkojien silmissä entistä epävarmemmassa asemassa. Kangasharjun mukaan luottoluokituksen lasku on mahdollinen.

– Yksi luottoluokittajista on jo asettanut Suomen näkymät negatiivisiksi. Samanlaisia muutoksia on odotettavissa vuoden sisällä myös muilta luokittajilta, Kangasharju sanoo.

Sen sijaan maailmantalouden näkymät ovat piristymässä, vaikka euroalueen elpyminen on haurasta, Nordea arvioi. Suomen viennin elpymisen ekonomistit arvioivat lykkääntyvän syksyyn ja käynnistyvän hitaasti.

Suosittelemme sinulle