Hyppää sisältöön

Uutta elokuvaa tekevä suosikkiohjaaja yllättää myös iskelmäsanoittajana

Ohjaaja ja käsikirjoittaja Johanna Vuoksenmaa tunnetaan parhaiten elokuvistaan ja tv-sarjoistaan, mutta hänellä on myös salainen harrastus. Hän sanoittaa lauluja. Parhaillaan hän kuitenkin puurtaa uuden elokuvan kuvauksissa.

Johanna Vuoksenmaa
Kuva: Tiina Kokko / Yle
Tiina Kokko

Jos olet kuunnellut Pepe Willbergin uutta Pepe & Saimaa -levyä, silloin olet kuullut myös Johanna Vuoksenmaan sanoituksia. Pepen, Saimaan ja Vuoksenmaan yhdisti ohjaaja-käsikirjoittajan yhteistyö Kaiku-musiikkiyhtiön Eppu Kososen kanssa.

Esimerkiksi Sinä lupasit -kappaleen sanoitus on syntynyt teksti edellä.

– Siihen liittyy hassu mielikuva ihan Tampereelta. Muistan, että olen ajanut Palomäentietä autolla jonain syksyisenä päivänä, silloin jokin line (tekstirivi) tai kuva tuli mieleen.

Vuoksenmaa kirjoitti tekstinsä tekstipankkiin, josta Kosonen poimi sen ja sävelsi.

Uneton puolestaan syntyi, kun Vuoksenmaa sai kuunneltavakseen valmiin sävellyksen.

– Siitä syntyi hirveän voimakas mielikuva sumuisesta aamuyöstä, kun ahdistunut mieshenkilö ei uskalla nukkua. Sävellyksen mielikuva oli kauhean voimakas, ja rupesin siitä tekemään tekstiä.

Lauluteksti kuin sudokua ja lyhytelokuvaa

Varsinaista laulun tekstin kirjoittamista ohjaaja ja käsikirjoittaja kuvaa sudokun ratkaisemiseksi.

Ensin jakaa sen rungon, etsii äänteiden painot ja pituudet ja rupeaa sovittamaan Tuhkimolle kenkää.

Johanna Vuoksenmaa

– Ensin jakaa sen rungon, etsii äänteiden painot ja pituudet ja rupeaa sovittamaan Tuhkimolle kenkää.

Jos Vuoksenmaa vertaa laulun sanoituksen kirjoittamista sudokuun, on sillä yhteys myös lyhytelokuvaan. Sanoituksessa saa tarttua hetkiin samalla tavalla kuin lyhytelokuvassa.

– Kun tehdään pitkää tarinaa, siinä on aina oma dramaturgiansa ja tarinan kuljettamisensa. Jossakin kolme- tai viisiminuuttisessa lyhytelokuvassa on enemmän kyse tunteiden ja tunnelmien herättämisestä ja asioiden rinnastamisesta. Kuva ja ääni voivat puhua vähän erikin asiaa, ja ne yhdessä synnyttävät jotakin.

– Jossain vaiheessa huomasin, että laulutekstin dramaturgia ja ehdot ovat vähän samanlaiset kuin lyhytelokuvan. Joskin lyhytelokuvia on monenlaisia, niin myös laulutekstejä.

Uuden elokuvan filmaukset alkoivat

Johanna Vuoksenmaa tunnetaan elokuvistaanNousukausija21 tapaa pilata avioliitto, puhumattakaan tv-sarjoistaTahdon asiajaKlikkaa mua. Parhaillaan ohjaaja ja käsikirjoittaja kuvaa uutta elokuvaa.Viikossa aikuiseksisaa ensi-iltansa ensi vuonna.

Olen alkanut hyväksyä sen asian, että koira ei karvoistaan pääse.

Johanna Vuoksenmaa

Elokuva kertoo aikuisten aikuistumisleiristä.

– Aika monella ihmisiellä on halu jotenkin kasvaa, kehittyä, viisastua, parantua tai ymmärtää elämästä enemmän. Tällaiseen tarpeeseen on kaikenlaisia kursseja.

– Nyt joukko hyvin erilaisia ihmisiä on sattunut iskemään silmänsä erittäin houkuttelevaan, internetistä löytyneeseen esittelyvideoon leiristä, joka vastaa moniin erilaisiin tarpeisiin. Tai ainakin lupaa vastata.

Vuoksenmaan kertomasta voi jo ennakoida, että kyse on komediasta.

– Olen alkanut hyväksyä sen asian, että koira ei karvoistaan pääse. Enkä siitä näkökulmasta, millä asioita tarkastelen. Tehdään sitten näitä komedioita.

Elokuvaa kuvataan Turun saaristossa, jossa maisemat ovat tavattoman kauniita.

Oletan, että meille on tulossa aika ihana kesä.

Johanna Vuoksenmaa

– Olen jopa pohtinut toimiiko komedia, jos kuvat ovat näin kauniita. Täytyy nyt yrittää, nauraa Vuoksenmaa.

Olosuhteet siis ovat elokuvassa kohdallaan. Juonesta Vuoksenmaa paljastaa sen verran, että kaikenlaista tapahtuu, ja yökuvauksiakin on luvassa useampia. Ihmisiä suviyössä kun riittää. Näyttelijöitä on mukana kymmenkunta, ja kissakin leiriltä löytyy.

– Oletan, että meille on tulossa aika ihana kesä.

Suosittelemme sinulle