Farkkutehtaissa ympäri maailman ommellaan yli kaksi miljardia paria farkkuja joka vuosi. Niiden ompelusta jää denimiä yli niin paljon, että ylijäämästä saisi ommeltua vielä miljardi paria. Kaksi suomalaisyritystä aikoo nyt yhteisvoimin hyödyntää ylijäämädenimiä.
Masi Companyn farkkuompelimossa Keiteleellä on jo ommeltu prototyypit kierrätysfarkuista. Denimin on Suomeen tuottanut niinikään kotimainen Pure Waste Textiles, joka tekee kankaita tekstiilijätteistä ja ylijäämäkankaista.
– Masi Company osoittautui ihan loistavaksi löydöksi kun halusimme kokeilla kankaitamme kotimaisen yrityksen kanssa. Tuotamme sataprosenttisesti kierrätettyä denim-kangasta Kiinassa. Se syntyy leikkuujäteestä, raakapuuvillasta ja lankajäteestä, kertoo Hannes Bengs Pure Waste Textilesista.
– Peruspuuvillajäte ja denimjäte on suuri ekologinen ongelma.
Prototyypit on jo ommeltu
– Farkkuompelimoissa jää denimiä yli niin paljon, että sitä riittäisi yksitoista kertaa maapallon ympäri, laskee Bengs.
Kun hyödytön jäte muutetaan uuteen, entistä arvokkaampaan muotoon, puhutaan upcyclingistä. Farkkukankaan upcycling säästää esimerkiksi tuhansia litroja vettä jokaista puuvillakiloa kohti.
Pohjoismaiden ainoassa farkkuompelimossa Pohjois-Savossa on ensimmäiset kierrätysfarkut jo pitkälle suunniteltu ja testattu.
– Jos pysytään aikataulussa, saadaan ensimmäiset farkut kauppoihin ensi vuoden alussa tai viimeistään vuoden kuluessa. Ne ovat sitten Suomessa tuotetut, suomalaisesta kankaasta tehdyt farkut, kertoo Hannes Bengs.
Ja koska kaupassa viime kädessä hinta ratkaisee, on Bengsillä myös lupaus hinnasta.
– Meidän tavoite on, että kierrätysfarkut eivät saa maksaa enempää kuin normifarkut. Vaikka kankaan valmistaminen onkin Suomessa kallista, me pystymme tulevaisuudessa tuottamaan niin isoja määriä, että pysymme samoissa hinnoissa.