Kun lämpötila kohoaa hellelukemiin alkaa hikikin virrata tavallista enemmän. Hiki on hikirauhasten erittämää nestettä.
Yleensä hikoilu on elimistön ihan normaali fysiologinen reaktio.
Ihotautien erikoislääkäri Päivi Lintu
Ihmisillä hikoilu lisääntyy muun muassa liikunnan yhteydessä ja lämpötilan noustessa, kun keho tähtää elimistön viilentämiseen ja lämmönsäätelyyn.
Hikeä voi pukata myös voimakkaiden tunnetilojen yhteydessä, tulista ruokaa syödessä tai kun hormonitasapaino heilahtelee. Hikoilun taustalla saattaa olla myös sairaus.
- Hikoilun takana on hyvin monimutkainen elimistön järjestelmä, mutta yleensä se on ihan normaali fysiologinen reaktio. Joskus taustalla voi olla sairauksia, jotka ilmenevät hikoiluna, mutta useimmiten se on ihan tavallinen asia, kertoo ihotautien erikoislääkäri Päivi Lintu.
Linnun mukaan lievää hikoilua voi esiintyä myös nenänpäässä, otsassa ja huulissakin vaikkapa kuumia ja mausteisia ruokia syödessä.
Karkotuksessa konstit on monet
Hikoilutaipumuksessa on ihmisten välillä isoja eroja.
- Perinnöllisiä asioitakin hikoilussa on. Esimerkiksi kämmenten ja jalkapohjien hikoilussa saattaa olla suvuissa kulkevaa perinnöllistä taipumusta, joka voi tulla ilmi jo lapsuudessa, toteaa Lintu.
Kesähelteellä hikoilun vähentämiseen Lintu suosittelee vanhoja tuttuja konsteja.
- Apteekista ja tavarataloista saa esimerkiksi antiperspiranttituotteita. Tietenkin myös suihku ja hyvä hygienia on tärkeää ja riittävän viileät vaatteet.
Akuutin omalääkäri Risto Laitilan mukaan antiperspiranteissa on alumiinisuoloja, jotka turvottavat hikirauhasten tiehyet tukkoon. Hiki imeytyy sitten muualle elimistöön. Kun antiperspirantin käytön lopettaa, alkaa hiki taas virrata, joten pysyvästä muutoksesta ei niitä käytettäessä ole kyse.