Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Esko Valtaoja voi katsoa avaruusteleskoopin kuvia myös taideteoksina

Tähtien syntymiä, toisia linnuratoja, kaukaisia galakseja ja siinä sivussa koko historiamme maailmankaikkeudessa. Valokuvat avaruudesta näyttävät sen, mitä emme muuten pystyisi näkemään. Esko Valtaojan mielestä avaruusteleskoopin ottamia kuvia voi katsoa paitsi tähtitieteellisinä kuvina, myös taideteoksina.

Esko Valtaoja
Esko Valtaojan mukaan näyttelyssä voi ihailla maailmaa, jossa elämme. Kuva: Anja Hiltunen / Yle
Susanna Vilpponen,
Anja Hiltunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Hubble-avaruusteleskoopin ottamat kuvat kiehtovat avaruustähtitieteen professori Esko Valtaojaa.

Hubblen kuvista koostettu taidenäyttely on juuri avattu kuopiolaisessa VB-valokuvakeskuksessa. Valtaoja kävi avaamassa näyttelyn ja piti siellä perjantaina myös yleisökierroksen.

Kuvat maailmankaikkeudesta koostavat avaruuden ihmeitä muotoon, jossa niitä ei oikeasti olisi mahdollista nähdä. Vaikka pääsisi avaruuteen.

– Ihmisen silmät ovat ikävä kyllä niin pienet ja mitättömät, että se ei näkisi avaruudessa mitään. Nekin pienet läikät mitä suuressa kaukoputkessa näkee, eivät vastaa näitä kuvia, Valtaoja selventää.

Kuvia on käsitelty voimakkaasti ja niissä nähdyt värit eivät ole useimmissa kuvissa todellisia värejä, vaan ne ovat tehty jotain tieteellistä tarkoitusta varten.

VB-valokuvakeskuksen näyttelyssä nähdään uniikkeja kuvia koko maailmankaikkeudesta. Valtaojan mukaan näyttelyssä voi ihmetellä ja ihailla maailmaa, jossa elämme.

– Kuvia voi katsoa taideteoksina, ja niitä kannattaa tulla katsomaan, vaikka tähtitiede ei kiinnostaisikaan. Tähtitieteen harrastaja voi taas innostua ja katsella kuvia paljon komeammassa muodossa, mihin on tottunut.

Hubblen ansiosta avaruus on tullut tutuksi

Uusia planeettoja, pölyä ja kaasua, kaukaisten himmeiden tähtien valoa. Hubblen tuottamaa informaatiota ovat käyttäneet tuhannet ja taas tuhannet tähtitieteiljät. Joka viikko ilmestyy 10–20 uutta tieteellistä  julkaisua, jotka perustuvat ainakin osittain Hubblen mittauksiin ja valokuviin.

Valtaojan mukaan avaruudesta tiedetään jo sen verran, että sensaatiomaisia uusia löytöjä ei ole tulossa. Osa kiitoksesta kuuluu Hubblelle.

– Hubblen ansiosta ollaan ymmärretty esimerkiksi tähtien syntyprosessi, se miten tähdet ja meidän oma aurinko siinä mukana on syntynyt, Valtaoja kertoo.

Professorin mielestä jokaisen tulisi tietää perusteet, ei ainoastaan tähdistä ja maailmankaikkeudesta, vaan maapallosta, elämästä ja luonnosta.

– Jos kuvittelee elämää maailmassa, jossa ajateltiin, että maapallo on liikkumaton kaiken keskipiste, niin hankala sellaisissa harhoissa on elää ja tehdä tiedon perusteella järkeviä päätöksiä ja valintoja elämässä.

Suosittelemme