Allergia, astma, keliakia, diabetes: lista on pitkä ja tuntuu vain jatkuvan. Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin johtajan Kimmo Saarisen mukaan kroonisten immuunihäiriöiden määrä on kasvussa. Dosentin mukaan syy on luontaisen immuniteetin heikentyminen.
– Allergiat ovat tällä hetkellä lasten yleisin krooninen sairaus. Voidaan sanoa, etteivät allergiset ole enää vähemmistö. Näyttäisi, että lapsista noin 50–55 prosenttia olisi yliherkkiä, allergisia jollekin täysin harmittomalle. Ihminen ei enää siedä luontoa, Saarinen lataa.
Tutkijan mielestä suomalaiset voisivat elinympäristön suhteen ottaa mallia Venäjästä.
– Venäjän puolella allergioita ei juurikaan ole. Se ei johdu siitä, ettei allergioita tunnistettaisi. Kodit eivät ole ihan niin yltiöpuhtaita. Sellainen ympäristö sopii meidän immuunijärjestelmälle paremmin, Saarinen sanoo.
Luonto kehittää luovuutta
Lappeenrannan Karhuvuoren päiväkoti on yksi valtakunnallisen Allergiaohjelman pilottipäiväkodeista. Lastentarhaopettajan Ulla Käkelän mukaan luontokasvatusta tarvitaan päiväkoteihin tänä päivänä erityisen paljon.
– Lapset ovat paljon sisätiloissa. Vanhemmat ovat vaikeuksissa lasten kanssa, jotka ovat riippuvaisia tietokoneista. Kun lapset tuodaan luontoon huomataan, että on muutakin elämää. Luonto kehittää luovuutta, Käkelä kertoo.
Kansallisen Allergiaohjelman tavoitteena on laajentaa varhaiskasvatusta tukevat toimintamallit läpi Suomen vuosina 2016–18.