Hyppää sisältöön

Tutkijat: Kuusta on löydetty todisteita Maahan törmänneestä planeetasta

Tiedemiehet ovat 1980-luvulta lähtien uskoneet, että Kuu syntyi, kun Maahan törmäsi Theia-niminen planeetta.

Kuu
Kuva: NASA
Paula Tapiola

Kuusta on löydetty todisteita Maahan 4,5 miljardia vuosia sitten törmänneestä planeetasta, yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun) kertoo. Tiedemiehet ovat 1980-luvulta lähtien uskoneet, että Kuu syntyi, kun Maahan törmäsi Theia-niminen planeetta.

Nyt Apollo-astronauttien keräämien kuukivien tarkemmat analyysit tuntuvat todistavan teorian oikeaksi. Tutkijoiden mukaan niistä on löydetty jälkiä Theia-planeetasta. Tiedemiehet uskovat, että Maan ja Theian törmäyksen tuloksena Theia tuhoutui, ja Maan kiertoradalle lensi ainetta, josta syntyi aikaa myöten Kuu.

Tutkijoiden mukaan kuukivistä on löydetty toiselta planeetalta olevaa materiaalia.

– Olemme havainneet pieniä eroja Maan ja Kuun välillä. Se todistaa hypoteesin jättimäisestä yhteentörmäyksestä, tutkija Daniel Herwartz Göttingenin yliopistosta sanoo BBC:lle.

Osa tiedemiehistä on kuitenkin sitä mieltä, että havaitut erot Maan ja Kuun välillä ovat liian pieniä, jotta ne riittäisivät todistamaan Maan ja Theian välisen törmäyksen. Erot voisivat johtua siitä, että Maa imi itseensä materiaalia avaruudesta Kuun muodostumisen jälkeen.

Theia on nimetty kreikkalaisen jumalattaren mukaan. Theia oli kreikkalaisessa mytologiassa Kuun jumalattaren Selenen äiti.

Tutkimus on julkaistu tiedelehti Sciencessä (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle