Hyppää sisältöön

Jopa 90 % netistä tilatuista lääkkeistä on väärennöksiä

Tullin kirjaamat lääkerikokset ovat kasvaneet räjähdysmäisesti. Tänä vuonna Tulli on paljastanut jo lähes yhtä monta lääkerikosta kuin toissa vuonna yhteensä.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Riikka Luukkonen

Antibiootteja, erektiolääkkeitä, melatoniinia eli niin sanottua pimeähormonia sekä kilpirauhassairauksien hoitoon tarkoitettua tyroksiinia. Siinä muutama esimerkki lääkkeistä, joita löytyy yhä useammasta paketista Helsinki-Vantaan Lentotullissa.

Lentotullissa käsitellään 40 miljoonaa lähetystä vuosittain. Tullin haaviin jää päivittäin ulkomailta tilattuja lääkkeitä.

– Se johtuu nettikaupan voimakkaasta kasvusta. Lisäksi lääkkeiden alhainen hinta ja mahdollisuus toimia netissä periaatteessa anonyymisti saa ihmiset tilaamaan lääkkeitä netistä, sanoo Postiliikenteen valvonnan esimies Sami Tammisto Lentotullista. 

Lentotullin kirjaamat lääkerikokset ovat kasvaneet kymmenen viime vuoden aikana. Tänä vuonna toukokuun loppuun mennessä Tulli oli paljastanut jo 1 100 lääkerikosta. Tämä on lähes yhtä paljon kuin koko toissa vuonna yhteensä.

Lääkerikosten kasvu näkyy lisääntyneenä työmääränä Tullissa.

–  Tullilaboratorio on tälllä hetkellä tukkeutunut lääkkeistä sekä erilaisista designhuumeista ja huumeista, kertoo Tammisto.

"Lääkkeiden tilaaminen netistä on kuin pelaisi venäläistä rulettia"

Moni tilaa lääkkeet luotettavan tuntuisilta verkkosivuilta. Erittäin harvoin ulkomailta tilatusta lääkepaketista kuitenkaan löytyy sitä mitä pitäisi. Tullin mukaan jopa 90 prosenttia netistä tilatuista lääkkeistä on väärennöksiä.

–  On ollut muun muassa sellaisia valmisteita, jotka sisältävät aivan muita lääkeaineita kuin mitä niiden on kerrottu sisältävän. On havaittu valmisteita, jotka eivät sisällä mitään lääkeaineita. Lisäksi on sellaisia valmisteita, joissa on käytetty korvikeaineita, jotka eivät ole ihmisen terveydelle turvallisia, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEA:n yliproviisori Sami Paaskoski.

Paaskosken mukaan korvikeaineina on käytetty esimerkiksi talouskemikaaleja tai rakennusteollisuuden materiaaleja, kuten tiilipölyä. Hän vertaakin lääkkeiden tilaamista netistä venäläiseen rulettiin.

– Väärennetyt lääkkeet ovat aina hengenvaarallisia. Esimerkiksi haittavaikutusten selvittäminen on vaikeaa, jos ei tiedetä, mitä ainetta ihminen on nauttinut, Paaskoski huomauttaa.

Reseptilääkkeiden tilaaminen Euroopan talousalueen ulkopuolelta on kiellettyä. EU:n alueelta lääkkeiden hankinta on sallittua ainoastaan omaan käyttöön. Silloinkin saa vain kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän reseptillä apteekista.

Tullin mukaan suomalaiset tietävät säädökset huonosti. Harva myöskään ajattelee, että tilaamalla lääkkeitä netistä voi syyllistyä rikokseen.

–  Siinä on lääkerikkomus, lääkerikos ja jos lääkkeitä on kovin paljon, niin salakuljetus, luettelee Postiliikenteen valvonnan esimies Sami Tammisto Lentotullista. 

Suosittelemme sinulle