Hyppää sisältöön

Ujo hämeenlinnalaispoika päätyi satasen seteliin

Juhlavuoden Sibelius-näytelmä inhimillistää kansallista ikonia. Antti Vihisen kirjoittama esitys saa ensi-iltansa Hämeenlinnassa helmikuussa 2015.

100 markan seteleitä.
Kuva: Arja Lento / Yle
Suvi Turunen

Jean Sibeliuksen syntymästä tulee ensi vuonna kuluneeksi 150 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi säveltäjämestarista nähdään uusi ja erilainen näytelmä Hämeenlinnassa, joka on Sibeliuksen synnyinkaupunki.

Antti Vihisen kirjoittama näytelmä _Sibelius – Kohtaloyhteydet _saa ensi-iltansa helmikuussa 2015.

Sibeliusta lapsesta asti kuunnelleella Vihisellä oli näytelmän idea valmiina hyvissä ajoin ennen juhlavuotta.

– Ajattelin jo ammoin, että Sibelius on sellainen hahmo, joka ansaitsisi muunkinlaisen käsittelytavan kuin sinivalkoisen pönötyksen, mitä elokuvat, kirjat ja näytelmät ovat tähän asti tarjonneet, Vihinen kertoo.

Värikkäänä puhujana ja kirjoittajana tunnettu Vihinen tuo näyttämölle ihmisen eikä kansallista ikonia. Monelle suomalaiselle Sibelius on vain Finlandian säveltäjä tai sadan markan setelissä esiintyvä historian suurmies.

– Näytelmä on radikaalisti erilainen kuin Sibeliuksesta on totuttu näkemään. Keskityn näytelmässä ihmiseen nimeltä Janne Sibelius. Näytelmässä käydään läpi sitä prosessia, miten ujo hämeenlinnalaispoika päätyy satasen seteliin, Vihinen lupaa.

Radikaalista käsitelytavasta huolimatta tarkoitus ei ole horjuttaa Sibeliusta jalustallaan.

– Minulla oma tapani lähestyä Sibeliusta ja hänen musiikkiaan, ja se on kovasti erilainen kuin perinteinen suomalainen, ikonia hartaasti kunnioittava. Mutta kuka määrittelee oikean tavan pitää Sibeliuksesta? Vihinen kysyy.

Sibelius avaruudessa ja ajasta irrallaan

Hämeenlinnan Teatterissa nähtävässä esityksessä musiikki on keskeisessä asemassa.

Ajattelin jo ammoin, että Sibelius on sellainen hahmo, joka ansaitsisi muunkinlaisen käsittelytavan kuin sinivalkoisen pönötyksen, mitä elokuvat, kirjat ja näytelmät ovat tähän asti tarjonneet

Antti Vihinen

– Siinä pohditaan eri sävellysten syntyhistoriaan liittyviä seikkoja ja muun muassa sitä, miten Sibeliuksen musiikki sinivalkoistui. Musiikkia kuullaan, mutta kyse ei ole musikaalista, Vihinen tähdentää.

Vihisen näytelmä tarjoaa faktaa ja fiktiota sulassa sovussa. Esityksen aikana liikutaan myös ajasta ja paikasta toiseen.

– Olen irrottanut Sibeliuksen ajasta. Hän tapaa muun muassa Arto Mellerin, Eino Leinon, Pentti Saarikosken ja Aleksis Kiven ja heidät kaikki samaan aikaan. Mannerheim ja Göbbelskin seikkailevat näytelmässä. Mahlerin kanssa Sibelius lähtee avaruuteen, näytelmän kirjoittaja listaa.

Sibeliuksen roolin näyttelee Ilkka Heiskanen, joka ei astu suurmiehen saappaisiin ensimmäistä kertaa. Heiskanen näytteli säveltäjää 2000-luvun alussa Koli-teatterin _Sibeliuksen paluu _-näytelmässä.

– Pidän Heiskasen lähestymistavasta. Hän saa hahmoo tietyä raivoa, mikä tekee Sibeliuksesta elämänmakuisen, Vihinen sanoo.

Suosittelemme sinulle