Hyppää sisältöön

Islamistikapinalliset etenevät Irakissa - Tikrit kapinallisten haltuun

Uutistoimisto AFP:n silminnäkijälähteiden mukaan Irakin turvallisuusjoukot ovat sen sijaan torjuneet kapinallisten yrityksen tunkeutua Samarran kaupunkiin noin 110 kilometriä pääkaupungin Bagdadin pohjoispuolella.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Islamistikapinalliset ovat vallanneet Tikritin kaupungin Irakin pääkaupungin Bagdadin pohjoispuolella, kertovat viranomaislähteet uutistoimistoille.

Aiemmin kerrottiin, että Irakin turvallisuusjoukot ja kapinalliset olivat käyneet kaupungissa kiivaita taisteluja. Illalla taistelut jatkuivat edelleen kaupungin liepeillä, Samarran kaupunginvaltuuston edustaja sanoo uutistoimisto AP:lle.

Uutistoimisto AFP:n silminnäkijälähteiden mukaan turvallisuusjoukot ovat sen sijaan onnistuneet torjumaan kapinallisten yrityksen tunkeutua Samarran kaupunkiin.

Lähteet kertovat, että konetuliasein varustautuneita kapinallisia tuli keskiviikkona kuorma-autoilla kaupungin pohjoispuolelle. Kapinallisten ja turvallisuusjoukkojen välille puhkesi taisteluja. Valtiollisen Iraqiya-televisiokanavan mukaan turvallisuusjoukot tekivät kapinallisia vastaan myös ilmaiskuja.

Myöhemmin silminnäkijät kertoivat AFP:lle, että taistelut lakkasivat eikä kapinallisia ole tunkeutunut kaupunkiin.

Tikrit sijaitsee noin 150 kilometriä ja Samarra noin 110 kilometriä Bagdadin pohjoispuolella. Tikrit on Salaheddinin maakunnan pääkaupunki ja Irakin entisen diktaattorin Saddam Husseinin kotikaupunki.

AFP:n lähteiden mukaan islamistit ovat vapauttaneet Tikritissä satoja vankeja. AP:n lähteet sanovat, että maakunnan kuvernööri on kateissa.

Kapinalliset hyökkäsivät keskiviikkona myös Baijin öljynjalostamokaupunkiin. Uutistoimisto AP:n mukaan kapinalliset joutuivat kuitenkin perääntymään. Yhdysvaltojen tietojen mukaan Irakin suurin öljynjalostamo pysyi keskiviikkona hallituksen käsissä.

Terroristiverkosto al-Qaidaan kytköksissä oleva islamistiryhmä ISIS valtasi tiistaina Pohjois-Irakissa pääosin Mosulin kaupungin ja sitä ympäröivän Niniven maakunnan sekä alueita Kirkukin ja Salaheddinin maakunnissa. Arviolta puoli miljoonaa ihmistä on paennut Mosulista islamistien edetessä.

Bagdadissa ainakin yli 30 ihmisen kerrotaan kuolleen ja kymmenien haavoittuneen keskiviikkona itsemurhaiskussa. Pommi räjähti Sadr Cityssä teltassa, jossa paikalliset shiiajohtajat pitivät kokousta. Iskun tekijä ei toistaiseksi ole tiedossa.

Suosittelemme sinulle