Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Yhdysvaltain puolustusministeri puolusti päätöstä vaihtaa vankeja Talibanin kanssa

Hagel kertoi kongressin kuulemisessa, että Qatarin kanssa sovitut turvatoimet vähensivät riskiä viiden Guantanamossa olleen afganistanilaisvangin vapauttamisesta. Vastineeksi islamistinen Taliban-järjestö vapautti viisi vuotta vankina pitämänsä yhdysvaltalaissotilaan.

Katriina Töyrylä
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain puolustusministeri Chuck Hagel on puolustanut kongressissa Taliban-kapinallisten kanssa neuvoteltua sopimusta, jolla vapautettiin viisi vuotta Afganistanissa vankina ollut yhdysvaltalaissotilas Bowe Bergdahl.

Vastineeksi Yhdysvallat vapautti Guantanamon vankileiriltä viisi pidätettyä afganistanilaista. Heidät vietiin Qatariin, joka auttoi neuvotteluissa.

Hagel sanoi kongressin komitean kuulemisessa, että päätös vapauttaa viisikko Guantanamosta oli vaikea. Hänen mukaansa vapautetut ovat vihollistaistelijoita, mutta heitä ei ole liitetty Yhdysvaltoja vastaan tehtyihin iskuihin.

Hagelin mukaan vangit vastaanottanut Qatar on sitoutunut riittäviin turvallisuustoimiin, mkä sai hänet päättämään, että riskiä oli vähennetty riittävästi.

Hän myös sanoi, ettei aika ollut heidän puolellaan ja tiedon vuotamien vankiensiirrosta olisi saattanut kariuttaa sopimuksen.

Sekä republikaanien että demokraattien edustajat ovat arvostelleet hallitusta siitä, ettei se kertonut kansanedustajille vankienvaihdosta etukäteen.

Suosittelemme