Hyppää sisältöön

Lukijat suosittelevat: 5 kauneinta pyöräilyreittiä Suomessa

Yle Uutiset kysyi lukijoilta, missä on Suomen kauneimmat polkupyöräreitit. Vastauksia kertyi kolmisenkymmentä. Poimimme viisi erityisen kauniiksi kehuttua fillarireittiä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Poimimme Yle Uutisten lomareittikartan 350 merkinnästä viisi kaunista ja kehuttua pyöräilyreittiä eri puolilta maata. Lisää lukijan suosittelemia pyöräreittejä löytyy kartasta, johon on merkitty kaikki reitit.

Suurin osa lukijoiden suosittelemista pyöräilyreiteistä on erilaisia maisemareittejä veden äärellä. Moni suositteli pyöräilyä myös merenrantakaupunkien rannoilla esimerkiksi Espoossa ja Oulussa sekä Turussa Aurajoen varressa.

Saariston rengastietä lukuunottamatta nämä reitit kulkee puolessa päivässä tai päivässä.

1. Vanajaveden ranta Rapolasta Iittalan lasitehtaalle – 18 km

Kuva: Miinu Mäkelä / Pirkanmaan maakuntamuseo

Reitti alkaa Rapolan viikinkiaikana rakennetulta muinaislinnalta ja Rapolan kartanolta Valkeakosken Sääksmäeltä. Reitti kulkee Vanajaveden itäpuolta Voipaalan taidekeskuksen ja kuvanveistäjä Emil Wikströmin ateljeekodin Visavuoren kautta Iittalaan. Lasimuseon lisäksi Iittalassa on tänä kesänä esillä naivistitaidetta (siirryt toiseen palveluun).

"Suomen suurin muinaismuistoalue Rapolan linnavuorella lumoaa näköaloillaan ja Sääksmäen keskiaikainen kivikirkko jatkaa Voipaalan kartanon taidekeskuksen mieltäylevöittävää ilmapiiriä. Pyöräillen on mukava polkaista kansallismaisemien kautta Vanajaveden siltojen yli Visavuoren museokahvilaan ja sieltä eteenpäin aurinkoa kohti Päivölän opistonmäeltä kurvittelevaa Kuurilantietä pitkin Iittalan Lasimäelle."

**+ Muista kulttuurireiteistä **suositeltiin muun muassa Tuusulanjärven kierrosta sekä Taikayönteitä Hämeessä.

2. Vehkataipaleen kierros Lappeenrannasta – 40 km

Kuva: YLE Etelä-Karjala

Lappeenrannasta lähtee monia suositeltuja reittejä järvimaisemiin. Yksi niistä on "Vehkataipaleen pumppuaseman lenkiksi" kutsuttu, noin 40 kilometrin kierros, joka lähtee Lappeenrannan satamasta Luukkaansalmen sillan kautta Vehkataipaleelle, ja jatkuu takaisin Lappeenrantaan Saimaanharjun kautta.

"Aivan Suomen ykkösreittejä pyörilijöille; hyvä ja turvallinen pyörätie, Saimaata näkyy suurelta osin matkan varrella, kaupan palvelut, nähtävyydet."

+ Pyöräilyreittejä Lappeenrannasta myös Joutsenon ja Taipalsaaren suuntaan kehuttiin.

"Uskon olevani etuoikeutessa asemassa kun pyöräilen joka päivä töihin Taipalsaarelta Lappeenrantaan. Voin ajaa koko matkan hyvää pyörätietä, järvinäkymät, suojassa autoilta."

3. Seitsemän sillan tie Pietarsaaresta Kokkolaan – 40 km

Kuva: YLE / Niina Koskela

Seututie 749 Pietarsaaren ja Kokkolan välillä kulkee seitsemän sillan kautta; rantamaisemaa on siis tarjolla tälläkin reitillä. Matkaa kaupunkien välille kertyy noin 40 kilometriä.

"Leppoisa kauniiden maisemien reitti, jonka varrella mukavia kahvipaikkoja."

+ Kokkolan edustalla suositeltiin myös Suntin rantatietä:

"Jalan tai polkupyörän Suntin molemmin puolin kulkevat loistavat näköalareitit. Halkokarin puolella käytössä olevat venevajat tuova loistavan tunnelman. Tämä reitti aivan lähietäisyydellä Kokkolan keskustasta!"

4. Alskat-Björköby Vaasan edustalla – 40 km

Kuva: Antti Haavisto / Yle

Björköbyn saaristoreitin maisemat Vaasan edustan saaristossa saivat ylistystä monelta.  Björköbyn saaristoon kuuluu kaikkiaan 350 saarta. Matka mantereelta Alskatista Björköbyn kylään on noin 40 kilometriä ja kulkee pitkän Raippaluodon sillan kautta.

Björköbyn saaren luoteiskulman Svedjehamnista pääsee luontopolulle (siirryt toiseen palveluun), joka esittelee maankohoamismaastoa. Björköbyn saarelta kulkee myös 13 kilometrin vaellusreitti Paniken saareen.

"Upea tie Merenkurkun maailmanperintöalueelle. Raippaluodon silta on myös upea nähtävyys."

"Merimaisemat ovat huikaisevat ja reitin varrella on monia ainutlaatuisia luontokohteita."'

5. Saariston rengastie – 200 km

Saariston rengastie on yksi suositelluimmista pyöräreiteistä Yle Uutisten lomareittikartalla. Kuva: Lukijan kuva.

Saariston rengastie (siirryt toiseen palveluun)oli lukijoiden eniten suosittelema pyöräilyreitti. Isompi rengastie on noin 200 kilometrin reitti Turun saaristossa. Saarelta toiselle kuljetaan siltojen, lauttojen ja lossien avulla. Aikataulut (siirryt toiseen palveluun) kannattaa siis tarkistaa etukäteen.

"Autot jonottaa, fillarilla tyylikkästi jonon kärkeen!"

"Loistava pyöräilyreitti upeissa maisemissa. Monet lossit ja lautat tuovat oman juttunsa reissuun. Palvelu hyvää ja majoituspaikat ihania."

"Polkiessa ehtii nauttia maisemista. Runsaasti lauttamatkoja, jotka pääsee polkupyörällä ilmaiseksi. Mukavia pysähdyksiä juuri nämä lauttarannat ja matkat. Yöpyä voi joko majataloissa tai teltassa."

+ Torsholma-Brändö (siirryt toiseen palveluun)-Åva-reitti

Moni suosittelee saaristossa erityisesti Brändötä pulkupyöräilyyn. Kuva: Lukijan kuva.

Brändön saari ei ole osa Saariston rengastietä, vaan menee ulommas saaristoon, mutta moni lukija suositteli poikkeamaan sinne kauniiden maisemien perässä.

"Huikeat maisemat, luonnon tuoksut ja lintujenlaulu ainutlaatuista. Hyvät pyäräilytiet."

"Merimaisemaa, pengertietä, kallioita ja uimapaikkoja. Paras taukopaikka Trixie's shop Brändön kylässä."

+ Merenrantakaupunkien rannat

Moni muukin merenrantakaupunki saa suitsutusta pyöräilijöiltä. Esimerkiksi Espoon ja Oulun rantoja pidetään pyöräilijöille miellyttävinä. Myös eteläisessä Helsingissä on paljon pyöräteitä meren äärellä.

Aurajokiranta Turussa: (siirryt toiseen palveluun) "Bongaile ohikulkevia ihmisiä jokibulevardin mahtavissa kahviloissa, ravintoloissa, museoiden klubeilla, gallerioissa tai vain rennosti jokipenkereellä istuskellen."

Espoon rantareitti: (siirryt toiseen palveluun) "Erinomainen fillarointireitti. Matkan varrella niin luonnonsuojelualueita kun viihtyisiä ravintoloita ja kahviloita ja uimarantoja. Sopii rauhalliseen ajoon."

Merijalinrannan pyörätie Oulussa (siirryt toiseen palveluun): "Oulun parhaimpia pyöräreittejä keskustan tuntumassa. Parhaimmillaan aikaisin aamusta, jolloin näkee kalastajia uistelemassa voimalaitoksen kanavan laskulla."

Lisätietoa: Pyöräillen Suomessa -sivuston pyöräilyreitit (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle