Hyppää sisältöön

Amnesty vaatii suojelua Pohjois-Irakin siviileille - puoli miljoonaa paennut islamistien hyökkäystä

Järjestö varoittaa, että Mosulin kaupungin valtauksella on vakavia seurauksia ihmisoikeuksille Irakissa.

Irakilaiset siivilit ovat paenneet levottomuuksia Mosulin kaupungista kohti Erbiliä. Kuva: Kamal Akrayi / EPA

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii suojelemaan kaikin keinoin siviilejä, jotka ovat jääneet taistelujen keskelle pohjoisirakilaisessa Mosulin kaupungissa.

Järjestö kehottaa muun muassa takaamaan siviileille turvallisen pääsyn pois konfliktialueelta.

Kansainvälinen siirtolaisjärjestö IOM kertoi tiistaina, että puoli miljoonaa ihmistä on jo paennut Mosulista ja sen ympäristöstä naapurialueille. Ääri-islamilainen ISIS valtasi kaupungin tiistaina.

Amnestyn edustajan Said Boumedouhan mukaan Niniven maakunnassa sijaitsevan Mosulin valtaus on erittäin huolestuttava ja sillä on vakavia seurauksia ihmisoikeuksille Irakissa.

Amnesty kehottaa konfliktin molempia osapuolia varmistamaan, etteivät siviilit joudu kantamaan kovinta hintaa väkivaltaisuuksista. Järjestö vaatii myös apua pakeneville.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Järjestö sanoo, että ISIS:n ja turvallisuusjoukkojen on vältettävä se, mikä siviileille tapahtui, kun ISIS valtasi tammikuussa Fallujan kaupungin Anbarin maakunnassa. Siellä arviolta puoli miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa ja yli 5 500 siviiliä on kuollut.

Amnesty syyttää hallituksen joukkoja siitä, että se on puolen vuoden aikana pommittanut Fallujaa summittaisesti, myös sairaaloita ja asuinalueita. ISIS on vastannut pommi-iskuilla muualla Irakissa.

USA lupaa apuaan

Yhdysvaltain tuleva Irakin-lähettiläs Stuart Jones lupaa, että maa yrittää auttaa Irakin taisteluja pakenevia yhdessä kansainvälisten kumppaniensa kanssa.

Yhdysvaltain kongressissa puhunut Jones kuvasi ISIS:ää yhdeksi maailman vaarallisimmista terroristiryhmistä.

Jonesin mukaan Yhdysvallat on lisännyt sotilastarvikkeiden kuljetuksia Irakiin samoin tiedonvaihtoa ja rajaturvallisuusohjelmia. Hän kertoo Yhdysvaltain sotilasjohdon ja irakilaiskomentajien käyvän myös vuoropuhelua.

Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja sanoi keskiviikkona, että Yhdysvallat on sitoutunut työskentelemään Irakin johtajien kanssa tukeakseen yhtenäistä lähestymistapaa ISIS:n aggressioon.

Yhdysvallat ei ole maininnut mitään siitä, voisiko se lähettää joukkoja Irakin tueksi. Britannian ulkoministeri William Hague sanoi keskiviikkona, ettei brittijoukkojen lähettäminen takaisin Irakiin tule kyseeseen.

Hague pitää tilannetta huolestuttavana, mutta sanoo, että Irakilla on riittävästi joukkoja.

Myös Irakin naapurimaa Iran on luvannut Irakille tukea terrorismia vastaan ja vaatii maalle myös kansainvälistä tukea. Iran on shiiaenemmistöinen ja Irakin pääministeri Nuri al-Maliki on hänkin shiia. ISIS on puolestaan sunnilainen.

Suosittelemme sinulle