Hyppää sisältöön

Ilomantsi haluaa runonlaulajan kotitalon valtiolta lahjoituksena

Suomen parhaimmaksi runonlaulajaksi tituleeratun Simana Sissosen kotitila sijaitsee Ilomantsin Mekrijärvellä. Kiinteistö on valtion omistuksessa, ja nyt se halutaan takaisin Sissosen suvulle. Runonlaulaja eli Ilomantsissa 1786-1848.

Simana Sissosen rakensi Sissolan pirtin 1800-luvun alussa. Kuva: Sissosten sukuseura
Riikka Heikkilä

Ilomantsi aikoo pyytää eduskunnalta runonlaulajan kotitaloa lahjoituksena. Kyseessä on  Simana Sissosen (1786–1848) kotitalo Mekrijärvellä. Kiinteistö on valtion omistuksessa ja sen ylläpidosta vastaa heinäkuun loppuun saakka yliopisto. Kohde siirtyi 1.1.2014 Museovirastolta Senaattikiinteistölle ei-strategisena kiinteistövarallisuutena.

Kunta on huolissaan kohteen kunnosta ja on esittämässä eduskunnalle, että se lahjoittaisi kotitalon Ilomantsille. Kunta puolestaan lahjoittaisi runonlaulajan kotitilan Sissosen suvun omistukseen. Omistuksen siirtämisestä on neuvoteltu sukuseuran kanssa.

– Kyllä tällä olisi iso symbolinen merkitys. Se olisi koko toiminnan henkinen voimavara, Sissosten sukuseuran puheenjohtaja Unto Kuittinen toteaa.

Mekrijärven Sissola on ainoa jäljellä oleva runonlaulajan kotitalo pihapiireineen. Tilaan kuuluu kaksi asuinrakennusta: Simanan ja Iivanan pirtit. Lisäksi alueella on aitta, sauna, lato ja navetta. Kunnanhallitus käsittelee eduskunnalle tehtävää lahjoitusaloitetta 16.6.

Simana Sissosta pidetään parhaana Suomen puolella asuneista runonlaulajista, ja hänen merkityksensä kerrotaan olevan suuri uuden Kalevalan synnylle. D.E.D Europaeus löysi Sissosen vuonna 1845 Ilomantsiin tekemällään runonkeruumatkalla. Hän merkitsi Simanalta muistiin noin 60 runoa ja loitsua. 

Suosittelemme sinulle