Toukokuun eurovaalit kasvattivat oikeiston EU-skeptisten edustajien joukon parlamentissa yli sataan. Sekalainen joukko yrittää järjestyä kolmeksi ryhmäksi, joista vahvimmilla on alun perin Britannian konservatiivipuolueen ympärille perustettu konservatiivi- ja reformistiryhmä ECR.
Ryhmästä on näillä näkymin tulossa parlamentin neljänneksi suurin noin 55 edustajalla. Perussuomalaiset ja Tanskan kansanpuolue siirtyvät ECR:ään ärhäkkäämmästä euroskeptikkoryhmästä EFD:stä. Uutena puolueena ECR:n riveihin on tulossa Saksan Alternativ für Deutschland.
EU-parlamentin sääntöjen mukaan poliittisen ryhmän perustaminen edellyttää 25 europarlamentaarikkoa seitsemästä eri jäsenmaasta. Poliittiset ryhmät ovat oikeutettuja taloudelliseen tukeen ja saavat parlamentissa enemmän puheaikaa kuin ryhmiin sitoutumattomat edustajat.
Faragen EFD ahtaalla
Loikkaukset ovat jättämässä ahtaalle EFD-ryhmän, joka on taannut Britannian Itsenäisyyspuolueen puheenjohtajalle Nigel Faragelle runsaasti näkyvyyttä parlamentissa. Itsenäisyyspuolueen lisäksi EFD:hen ovat tällä tietoa liittymässä Italian Viiden tähden puolue sekä tšekkiläinen Svobodní.
Ryhmä on kertonut ilmoittavansa uusista jäsenistä lähipäivinä. Mukaan tarvitaan lisäksi pienpuolueita neljästä eri maasta jotta seitsemän valtion vaatimus täyttyy.
Jyrkimmät EU:n vastustajat kokoavat omaa EAF-nimistä ryhmäänsä parlamentin oikealla laidalla. Mukana ovat Ranskan Kansallinen rintama, Hollannin Vapauspuolue, Italian Pohjoisen liitto ja Belgian Vlaamse Blok. Ilmeisesti myös Itävallan Vapauspuolue ja Puolan tulokas KNP ovat liittymässä uuteen ryhmään. Tässä kokoonpanossa olisi 41 paikkaa.
Saadakseen seitsemän maata kokoon Kansallisen rintaman johtaja Marine Le Pen joutuu kuitenkin puhumaan ryhmäänsä vielä vähintään yhden puolueen. Vaa'ankieliasemassa näyttäisi olevan esimerkiksi liettualainen Järjestys ja oikeus, joka on tähän asti istunut EFD-ryhmässä. Puolue on kiistänyt huhut, joiden mukaan se olisi siirtymässä EAF:ään.
Ryhmä oikeutettu miljoonien tukeen
EAF:n euroskeptikoille myös rahalliset panokset ovat suuret. Open Europe -ajatushautomon esimerkkilaskelman mukaan ryhmä olisi oikeutettu 4,4 miljoonan euron tukeen vuosittain jos siinä olisi 38 edustajaa.
Yksi palapelin liikkuvista osasista on kahden euroedustajan Ruotsidemokraatit, joka on hakenut sekä EFD:n että ECR:n jäseneksi. EFD:n Nigel Farage on aiemmin sanonut, ettei halua Ruotsidemokraatteja mukaan ryhmäänsä. EFD:n jäsenkato saattaa kuitenkin saada Faragen harkitsemaan asiaa uudelleen.
Kilpailusta huolimatta varmalta näyttää, että uuden parlamentin kolme äärioikeistopuoluetta jäävät ryhmien ulkopuolelle. Unkarin Jobbik, Kreikan Kultainen aamunkoitto ja Saksan NPD aiheuttavat vieroksuntaa läpi puoluekentän.